Pullapäivä


Pullataikina

5dl täysmaitoa
1,5 dl sokeria
2 pss kuivahiivaa
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
n. 1kg puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g voita


Lisää maitoon kardemumma ja sokeri - kuumenna kädenlämpöä hieman lämpimämmäksi.
Sekoita kuivahiiva maitoon ja tämän jälkeen suola.
Lisää puolet jauhoista kananmunan kanssa myös maitoon ja aloita vaivaaminen.
Lisää hiljalleen jauhoja ja pehmyt voi ja sekoittele taikinaa ainakin 15 minuttia, jotta saat siihen hyvän sitkon ja taikina irtoaa käsistä.
Varo lisäämästä liikaa jauhoja, sillä tuloksena on muuten pellillinen kiviä.
Eli taikina saa olla aika löysähköä, kunhan vain jaksat vaivata sitä tarpeeksi, niin se ei enää tartu käsiin ja myöskään itse leivonnan aikana ei tarvitse käyttää yhtään jauhoja.

Jos kaapistasi löytyy monitoimikone tai muu veivari, niin pääset vähemmällä hiellä,. Itseltäni löytyy pieni sähkövatkain, jonka mukana tuli pikkuruiset taikinakoukut.
Olen sillä pystynyt pyöräyttämään puolenlitran taikinat hyvin ja tarvittaessa olen jatkanut käsin alustamista loppuvaiheessa. Mutta kun muistaa maltillisesti laittaa jauhoja, niin tälläinen pieni sähkövatkuli jaksaa pyörittää pehmeän taikinan, eikä tule vahingossakaan tehtyä liian kovaa pullaa :).
Kun taikina irtoaa hyvin kupista ja on vauvanpyllymäistä, sen voi jättää kohoamaan lämpimään paikkaan leivinliinan alle kunnes se on kasvanut kaksinkertaiseksi möhkäleeksi,

Kippaa taikina kulhosta pöydälle ja rutistele suurimmat ilmakuplat pois käsin veivaamalla.
Jos olet ollut maltillinen ja jaksanut alustusvaiheessa vaivata taikinaa tarpeeksi, et tässä vaiheessa siis tarvitse pöydälle mitään jauhoja estämään tarttumista!
Tee taikinasta pötkö ja leikkaa samankokoisiksi pieniksi kämmenen alle sopiviksi palloiksi ( itselläni tulee tästä määrästä n. 3 pellillistä/30 pullaa).
Kieputa kämmenien alla kauniita palloja ja laita pellille muistaen kohoamisvarat.
Anna kohota n. 20 minuttia leivinliinan alla ja sitten voit aloittaa pullan tuunauksen!

Meillä tuli tällä kertaa muutamaa eri sorttia:  
Voisilmäpullia, omenasosepullia ja Wienernougatpullia.


Voisilmäpullat saat helposti kun leikkaat pieniä paloja voista ja tökkäät palat sormella pullan keskelle. Voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla.


Hillopullat n. 5 kpl tein yhdestä desistä omenasosetta, jota saa kaupanhyllystä valmiina. Lisää tähän vain sokeria makusi mukaan ja pari teelusikallista maissitärkkelystä. Paina juomalasin pohjalla pullan keskelle syvennys, johon lusikoit sosetta. Pulla kannattaa voidella kananmunalla ennen kuin laitat hillon, niin homma ei mene niin sottaiseksi. Pinnalle voi ripotella kanelia ja reunat koristella raesokerilla.


Wienernougatpullat: Kotoa löytyi myös Fazerin Wienernougata ja leivontaan tarkoitettua Wienernougat mantelirouhetta. Painoin nougatpalan pullan keskelle, voitelin kananmunalla ja koristelin mantelirouheella.


Paista pullia uunin keskitasossa n. 10 min. Moni ohje neuvoo lämmöksi 225 astetta, mutta itse paistan pullat 200 asteessa. Tämäkin on tietysti uunikohtaista ja kokeilemalla asia selviää.

Ei kommentteja