Kurkkua purkkiin - maustekurkut


Reseptin nappasin Rajamäen-sivuilta, mutta sovelsin omaan makuuni sopivaksi.
Monissa ohjeissa käytetään mustaherukan lehtiä, mutta meillä ei valitettavasti VIELÄ löydy näitä pensaita. Onneksi säilöjän iloksi Rajamäen valikoimasta löytyy mustaherukka väkiviinaetikka.

Sipulina käytin punasipulia, sillä keltasipulia ei kaapissa olllut, mutta keltasipuli olisi suositeltavaa, sillä punasipuli luovuttaa värinsä liemeen ja sipulinpalat näyttävät haalistuneina ehkä hieman epäilyttäviltä.
Jokainen voi oman makunsa mukaan laittaa purkkiin mausteita. Itse lisäsin valkosipulia ja ripauksen mustapippuria. Kruununtilli antaa kotisäilötyille kurkuille niiden ominaisen maun, mutta meilläpä ei ollut sitäkään, kun mies toi kaupasta tavallista tilliä. Mutta toivotaan, että näitä pystyy silti talvisina iltoina syömään.
Samaa maustekurkkureseptiä voi kokeilla myös kesäkurpitsaan.

2,5 – 3 kg avomaankurkkuja

valkosipulia maun mukaan. (n. 1 sipuli)

tilliä

sinapinsiemeniä

sipulia 1-2 kpl


Mausteliemi:


1,8 l vettä

4 - 5 dl sokeria

3 rkl suolaa

1/2 rkl maustepippureita

1/2 rkl sinapinsiemeniä

4 dl väkiviinaetikkaa (mustaherukan makuista)


Pese kurkut kyvin ja viipaloi ne. Huuhdo kurkunpalat ja lado puhtaisiin uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin muiden mausteiden kanssa. Sipuli kannattaa kuutioida ja valkosipuli viipaloida tai murskata.
Purkit saa ahtaa aika täyteen ja viimeiseksi kerrokseksi asetella sipulia ja tilliä, että kurkut pysyvät hyvin liemen alla.

Mittaa mausteliemen aineet kattilaan ja kiehuta n. 5 minuttia. Kaada liemi kuumana kurkkupurkkeihin ja sulje kiehuvassa vedessä steriloidulla kansilla.

Anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä ihan rauhassa. Metallisista korkeista kuuluu napsahdus ja se painuu hieman sisään päin, jos korkin ja purkin sauma on tiiviisti suljettu. Tällöin säilöntä on onnistunut ja kurkut säilyvät viileässä monen monta kuukautta.
Ei kommentteja