Savusiikaleivät ja pelleilyä savustuksen kanssaTeki kauheasti mieli savustaa siikafileet. Helpommin sanottu kun tehty, jos ei löydy savustuspönttöä, kuvullista grilliä tai kesäuunista edes ritilää. Hätätilassa savustuspussikin olisi käynyt, mutta ei sen takia kauppaan viitsinyt. 

Kesäreissulta oli jäänyt leppälastuja ja koetin olla nokkela.
Kuningasidea päässäni väsäsin minun pienen kaasu-uunin vuokaan leppälastukerroksen ja tökin reikiä päälle.
Monet tarinat opettavat, että laiskuus ja oikominen käy kohtaloksi ja kuinkas kävi?
Virheen tein siinä, kun laitoin kalat suoraan tämän viritelmän päälle, sillä lämpö ei jakautunut tasaisesti, eivätkä leppälastut näinollen savunneet niin hyvin.
Paras olisi ollut, jos pienestä "antiikki"-uunistani olisi löytynyt ritilä mihin olisin kalat laittanut erikseen, mutta taisin uskoa liikaa onneen ja hyvään sattumukseen ja lopputulos ei ollut niin mieluisa.
Täytyy ilmeisesti sellainen uuniritilä askarrella jostain tai yksinkertaisesti hankkia savustuspönttö, sillä lopputulos oli hyvin mieto tällä pelti-kalavirityksellä.


Jos sinulta ei löydy savustuspönttöä, ja haluat kokeilla savustamista, tee foliosta ja savustuslastuista suoraan pieni pussi jonka pintaan tökit reikiä.
Pari kourallista lastuja riittää hyvin. Toisen kourallisen voi liottaa vedessä, jos kyseessä on iso kala. Näin lastut savuat pidempään, kun osa on kuivia ja osa savuaa vasta loppuvaiheessa kun märät lastut ovat kuivuneet. 
Tummempaa väriä kalan pintaan saat lisäämällä sekaan myös muutaman palan sokeria.

Savustus tehdään miedolla lämmöllä, mutta grilli täytyy ensin kuumentaa hyvin kuumaksi folionyytin kanssa, jotta savuaminen alkaa. Foliopaketti kannattaa laittaa mahdollisimman lähelle lämmönlähdettä, eli grlillin alaosaan tai uunin pohjalle. Kun paketti savuaa, lämpö lasketaan n. 100 asteeseen ja kalat laitetaan grilliin ja suljetaan kansi. 
Kalan koosta riippuen annetaan paistua kypäksi. Lohifile tai vajaa kilon siika kestää n. 45 min.

Suolaustapoja on monia. Itse tykkään tehdä 10% suolaliemen, mihin laitan kalat jo aamulla suolaantumaan iltaa varten. Toiset tekevät uuden suolaliemen vielä savustuksen jälkeen ja upottavat kalat sinne hetkeksi vielä makuuntumaan. 
Monissa ohjeissa suolaliemi keitetään, mutta itse laiskana liotan suolan kylmään veteen.
Jos uudelleensuolaa savustamisen jälkeen, siihen kyllä käy hyvin myös lämmin, keitetty suolaliemi, jolloin kala pysyy ruokapöytään saakka lämpimänä.

Suolaliemi 10% 


 • 1 litra vettä
 • 100g merisuolaa/ 1 dl
 • (10 g sokeria)


Sekoita tasaiseksi ja laita kalat suolaantumaan. Isoja kaloja voi suolata jopa puolitoista päivää. Pienemmille riittää n. 6-12 tuntia. Toiset laittavat liemeen ripauksen sokeria säilyvyyden ja paremman maun vuoksi. Tämä vaikuttaa siis kalan PH-arvoihin ja tätä kautta rakenteeseen, makuun ja säilyvyyteen.

Mutta jos asut kerrostalossa, eikä grilliä tai kesäkeittiön uunia löydy, suosittelen ostamaan savustetun kalan valmiina tai kokeilemaan savustuspussia. 
Ruokailusta jääneestä siiasta tein vielä siikaleipiä.
Rakastan marinoitua punasipulia, ja se käy paremmin kuin hyvin kalan kanssa.
Tämä kannattaa tehdä päivää ennen käyttöä, jotta maut kerkeävät tasaantua jääkaapissa maukkaiksi ja pehmeiksi.

Marinoitu punasipuli


 • 1 iso punasipuli siivutettuna ohueksi
 • 2 rkl viinietikkaa tai tummaa balsamicoa
 • 2 rkl ruokaöljyä
 • 1-2 rkl sokeria
 • ripaus suolaa ja mustapippuria


Sekoita kaikki aineet pieneen pussiin tai kannelliseen astiaan ja nosta jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi. Marinoitu punasipuli käy leipiin, salaatteihin ym.


Savusiikaleivät


 • Leipiä/sämpylöitä
 • Tuorejuustoa tai voita
 • Savusiikaa
 • Marinoitua punasipulia
 • Tomaattia
 • Pinaattia tai salaattia
 • TilliäPiparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös:

Ei kommentteja