Syksy on saapunut ja omenakausi parhaimmillaan. Uunivanukas on samantapainen kuin paahtovanukas ja sen seuraksi sopii hyvin syksyisillä mausteilla piristetty karamellisoitu omena tai raikkaamman version ystäville voit tarjota tämän tuoreiden lakkojen kera.
Nämä vanukkaat on helppo tehdä vaikka tyhjiin lasisiin lastenruokapurkkeihin, joita ainakin lapsiperheissä tahtoo tulla nurkkiin pyörimään.
Uunivanukas
5 pientä annosta
- 2 dl kermaa
- 0,75 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria tai puolikas vaniljatanko
- 3 dl täysmaitoa
- 3 keltuaista
- 2 kananmunaa
Mittaa kerma, sokeri ja vaniljasokeri tai puolikas, halkaistu vaniljatanko kattilaan.
Kiehauta kerma-sokeriseos ja kaada sen jälkeen seos toiseen kulhoon, jolloin se jäähtyy nopeammin.
Erottele kolmesta kananmunasta keltuaiset ja sekoita ne yhteen kahden kananmunan kanssa. (Eli siis 3 keltuaista + 2 kananmunaa valkuaisineen)
Kun kerma on hieman jäähtynyt, lisää täysmaito ja kananmunaseos. Poista vaniljatangon puolikkaat, jos käytit sitä.
Kypsytä vesihauteessa, eli kaada annosvuokiin ja nosta vuoat reunalliseen uunivuokaan uuniin.
Kaada uunivuoan pohjalle kädenlämpöistä vettä sen verran että uunivanukkaiden vuoat pysyvät kuitenkin vedenpinnan yläpuolella.
Paista 150 asteessa n. 1 - 1,5h, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet.
Nosta vanukkaat pois vesihauteesta ja jäähdytä.
Vanukkaat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän. Muista suojata kupit hyvin, ettei vanukas ota makuja jääkaapista.
Karamellisoidut omenat
- 5 kpl keskikokoista omenaa
- puolikkaan sitruunan mehu
- 1,5 dl sokeria
- n. 1,5 dl vettä
- 3 kpl tähtianista
Kuori ja lohko omenat. Purista sitruuna niiden sekaan.
Mittaa pannulle sokeri ja kuumenna niin kauan kunnes se alkaa muuttaa väriään ruskeaksi. Ole tarkkana värin kanssa, ettei sokeri pala. Kun sokeri on kauniin pähkinäisen ruskeaa, kaada pannulle vesi ja sekoita.
Pienennä lämpöä ja lisää omenalohkot ja tähtianikset. Hauduta miedolla lämmöllä n. 15 min, kunne omenat ovat hautuneet pehmeiksi. Lisää tarvittaessa hieman vettä.
Piparkakkutalon tapahtumia voit seurata myös:
Ei kommentteja