Syksyn suosikkikakku, puolukka-mascarpone- ja kinuskivaahdolla (gluteeniton)



Olen jo Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa hehkuttanut, meillä oli viime sunnuntaina synttäribrunssi. Jälkiruoaksi leivoin kakkua, johon kokeilin kakkupitsiä. Nämä kakkusepostukset ovat aina hieman vaikeita laittaa ohjeiksi, kun ovat niin monivaiheisia, mutta tässä pääpiirteittäin koitan naputella ohjeet. Netistä löytyy hyviä vinkkejä kakkupitsin tekoon ja sokerimassalla kuorruttamiseen. Leivontatarvikekaupoista löytyy pitsiin tarvittava silikonimatto ja erivärisiä massoja.

Seos levitetään matolle, missä on pitsikuvio ja kuivatetaan miedolla lämmöllä uunissa n. 10 min.
Uuneissa on eroja, ja jos pitsin teko on aivan uusi juttu, kannattaa koristeet tehdä hyvissä ajoin jo valmiiksi. Pitsit säilyvät leivinpaperiin taiteltuna monia kuukausia hyvänä, joten voit tehdä näitä myös varastoon.

Kakkupohjat leivoin kahteen pienempään irtopohjavuokaan, yhteen vuokaan kolmen munan sokerikakkupohja (halkaisija n. 18 cm), mutta voit leipoa myös yhden kuuden munan kakun isompaan vuokaan.

Pohja on gluteeniton, mutta halutessasi voit tehdä myös gluteeniversion korvaamalla gluteenittoman jauhoseoksen vehnäjauhoilla.

Kakkupohjat halkaistaan niin, että levyjä tulee neljä (kakut leikataan puoliksi) --> kolme täytekerrosta.
Jos teet isoon kakkuvuokaan, on ehkä helpompi tehdä vain yksi kinuskikerros ja yksi puolukkakerros, eli leikkaa kakku kolmeen osaan.

Täytekakku puolukka-mascarpone- ja kinuskivaahdolla


Pohja:


  • Kaksi kolmen munan kakkupohjaa. (halk. 18-20cm) tai kuuden munan kakku isompaan vuokaan (halk. n. 24 cm.)


Kinuskivaahto:

  • 2, 5 dl fariinisokeria
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 0,5 tl  vaniljasokeria


Mittaa aineet kattilaan ja kiehauta. Älä keitä kuitenkaan liian pitkään, vain sen verran että fariinisokeri sulaa kerman joukkoon. Lisää vaniljasokeria. Nosta seos jääkaappiin jäähtymään. Tämän voi tehdä edellisenä päivänä kuten kakkupohjatkin.
Kun seos on jääkaappikylmää, vatkaa se kulhossa vaahdoksi tavallisen kermavaahdon tapaan.

Kakun kostutus:

  • n. 0, 5 dl kylmää maitokahvia, eli muutama ruokalusikallinen per pohja (esim. Valion Latte original maitokahvijuoma, tai Frezza tms. Voit myös itse tehdä oman seoksen kahvista, maidosta ja ripauksesta sokeria.)


Kakut kannattaa tässä välissä leikata osiin pöydälle valmiiksi ennen kuin teet hyytyvän puolukkatäytteen. Kostuta pohjat kylmällä maitokahvilla ja täytä ensimmäinen kerros puolella kinuskivaahdon määrästä.
Keskimmäinen kerros tulee puolukka-mascarponesta ja viimeinen päällyskerros vielä kinuskista.

Jos kasaat pienistä pohjista korkean kakun, voi reunoja korottaa siihen tarkoitetuilla muoveilla tai kotikonstein vuoraamalla reunat isolla elintarvikemuovipussilla, mistä pohja on leikattu ja sen sivuile tueksi pahvisuikaleet. Katso kuvasta alla lisää.
Vain mielikuvitus on rajana näiden kasauksessa.



Puolukka-mascarponetäyte:


  • 3 dl puolukoita
  • n. 1,25-1,5dl hienoa sokeria
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 liivatelehteä
  • muutama rkl vettä liivatteen liuoittamiseen


Sulata puolukat, lisää sokeri ja survo sauvasekoittajalla sileäksi.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen kerman vatkauksen ajaksi.
Vatkaa kerma, vaniljasokeri ja mascarpone yhdessä vaahdoksi, nostele sekaan puolukkaseos.
Nosta liivatteet likoamasta ja puristele suurin vesi pois. Sulata ne pienen tilkan kanssa vettä joko kattilassa tai mikrossa ja kaada sula, sileä seos ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan varovasti sekoittaen.

Kaada vuokaan ja asettele seuraava kostutettu kakkupohja päälle.

Eli kerrokset: kinuski, puolukka kinuski.

Peitä kakku esim kelmulla ja nosta kaappiin jähmettymään n. 10 tunniksi. Jos kakku on tarkoitus syödä aiemmin, lisää puolukkatäytettä tehdessä yksi liivate lisää, jolloin massa jähmettyy nopeammin.

Kakun koristelu:

  • 2 dl kuohukermaa
  • Sokerimassasta tehtyjä koristeita
  • 2 pkt (n.500g) sokerimassaa
  • tomusokeria
  • kakkupitsiä


Kuori kakku pois kelmuista ja asettele tarjoiluvatiin.
Vatkaa kerma ja levitä se kakun päälle tasaisesti kauttaaltaan.
Lämmittele käsissäsi sokerimassa jotta se muovautuu paremmin. Itse tykkään käyttää hieman reilummin massaa, jolloin se on helpompi asetella kakun päälle ja leikata ylimääräiset pois.
Kun sokerimassa on muuttunut käsissä mukavasti muovautuvaksi, kauli se tomusokerin avulla kakkua hieman suuremmaksi ympyräksi.
Nosta varoen kakun päälle ja venyttele ja silittele se malliinsa ja muotoonsa. Leikkaa ylimääräinen massa pois.
Kostuta varovasti kakun pintaa niiltä kohdin sudilla, mihin kiinnität kakkupitsin. Painele kevyesti pisti paikalleen.






Juustotarjotin on helppo, mutta juhlava tarjottava.


Ei kommentteja