Uunijäätelö piparikinuskilla




Omien synttäreiden ja tulevan itsenäisyyspäivän kunniaksi tein uunijäätelöitä. Nämä on helppo tehdä etukäteen jo paljon ennen juhlia ja kaivaa pakastimen uumenista esiin vasta ennen tarjoilua.
Tein marengin italialaistyyliin, eli kypsytin valkuaisen vesihauteessa vatkaamalla, jolloin saadaan vaahtoon kaunis kiilto ja koostumus. Vaahto ei myöskään lässähdä uuniin laitettaessa, kuten tavallinen raaka marenki saattaa tehdä.




Valitse uunijäätelöitä varten pieniä uuninkestäviä vuokia. Itse käytin pahvisia muffinivuokia, mutta niitä uuniin laittaessa on muistettava mahdollisimman lyhyt paistoaika, jotta jäätelö ei sula kokonaan.
Vaihtoehtoisesti voit tehdä jäätelön yhteen isoon vuokaan.


Piparkakku-uunijäätelö alias Joulu-unski


n. 8 kpl
Saat gluteenittoman version käyttämällä gluteenittomia piparkakkuja

Piparikinuski


  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 0,5 tl piparkakkumaustetta (esim. neilikkaa, inkivääriä, kanelia, kardemummaa)


Tumma marenki


  • 3 huoneenlämpöistä valkuaista
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 dl tummaa siirappia


Uunikulhojen pohjalle:


  • 8 kpl piparkakkuja (yksi jokaisen pohjalle pienittynä)
  • 1,5 dl omenasosetta/hilloa (n. ruokalusikallinen jokaisen kulhon pohjalle)
  • n. 8 dl vaniljajäätelöä (n. 1 dl per kuppi)


Koristeluun:

  • Piparikinuskia
  • Tomusokeria


Esivalmistelu:


Valmista ensin kinuski. Mittaa aineet kattilaan ja kiehauta. Seoksen ei tarvitse muuta kuin kuplahtaa, mutta älä keitä sen pidempää. Sekoita ja nosta jäähtymään.

Tee seuraavaksi marenki. Erottele munista valkuaiset puhtaaseen ja täysin kuivaan astiaan, mikä kestää kuumennusta. Varo ettei keltuaista joudu yhtään sekaan, sillä muuten seos ei vatkaudu kunnolla.
Lisää sokeri ja siirappi ja nosta kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Jos sinulta löytyy haudekattila tai vastaava, niin käytä sitä. Sekoita seosta vispilällä koko aika. Tähän käy parhaiten sähkövatkain, niin ei kädet väsy.
Vaahtoa saa vatkata vesihauteessa n. 15 min, kunnes seos alkaa kiiltämään ja muuttuu paksummaksi.
Kun upotat sormesi vaahtoon, sen täytyy lähes polttaa sormea, kun se on tarpeeksi kypsää.
Nosta marenkikattila liedeltä ja vaihda kylmävesihauteeseen ja jatka vispaamista. Seos jämäköityy entisestään, joten muista vatkata sitä voimakkaasti joka puolelta.
Kun marenkivaahto on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, kauho se pursotinpussiin ja jätä huoneenlämpöön odottamaan kun täytät jäätelökulhot.

Kokoaminen:

Murustele jokaisen uunivuoan pohjalle pipari ja laita keskelle lusikallinen omenasosetta.
Pyöräytä jokaiseen kulhoon jäätelöpallot kauhalla tai lusikalla ja ripottele halutessasi pintaan vielä piparimurua ja omenasosetta.

Pursota marenki pintaan niin, ettei jää rakoja. Muuten jäätelö sulaa nopeammin uunissa, jos lämmin ilma pääsee marengin kolosista kulhon sisään.

Nosta komeudet pakastimeen odottamaan h-hetkeä. Nämä säilyvät monia viikkoja pakastimessa, joten voit tehdä näitä hätävaraksi tai hyvissä ajoin ennen juhlia.

Kun on tarjoilun aika, laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Nosta jäätelöt pakastimesta vasta, kun uuni on kuuma ja laita ne muutamaksi minuutiksi uuniin, niin että marengin pinta hieman tummuu.
Jos keittiöstäsi löytyy liekitin, sinun ei tarvitse käyttää näitä uunissa, vaan ota väri marengin pintaan liekittimen avulla.

Nosta annokset lautasille ja lorauta annos piparikinuskia päälle. Lopuksi pieni ripaus tomusokeria pintaan ja tarjoile heti.

Tumma italialaistyylinen marenki on kiiltävä, hieman sitkeähkö, mutta kuohkea. Ei lässähdä uunissa ja pitää hyvin muotonsa.






4 kommenttia

  1. Oih ja lurps, näyttävät ihan jär-jet-tö-män hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ei muuta kun tekemään. :) Nämä olivat kyllä tällaiselle sokerisuulle niiiin sopivia, että tulee tehtyä ennen joulua lisää. :D

      Poista
  2. Oooh miten herkullisen näköistä! Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. ☺ Taidan tehdä jotain vastaavaa jouluksi, kun nuo meni hujauksessa. Mitenhän minulla on mennyt kommenttisi ihan ohi. 😳

      Poista