Georgialainen juustopiiras (gluteeniton)


Olemme katsoneet Ville Haapasalon reissuohjelmaa Kaukasia 30 päivässä ja viimeisin jakso oli Georgiasta. Tästä aasinsiltana muistui mieleeni georgialaiset juustopiiraat, joita opin tekemään kouluaikoinani työharjoittelussa.
Hatsapuri, khatchapuri, monta nimeä ja mallia, mutta pääraaka-aineena on yleensä yksinkertainen taikinapohja ja suolainen juusto. Voisi sanoa että tämä on georgialainen pizza.
Itse tykkään sekoittaa juustoon mauksi aurinkokouivattuja tomaatteja, valkosipulia ja vaihtelevasti yrttejä.
Tällä kertaa tein gluteenittoman version, johon käytin jyttejauhoja, joihin olen niin syvästi tykästynyt. Niitä löytää nykyisin lähes joka ruokakaupasta. Jos haluat tehdä vehnäjauhopohjan, korvaa jyttejauhot 4 dl vehnäjauhoja. Vehnäjauhoista tehdyt pohjat paistan yleensä pannulla, mutta tämä gluteeniton hauras taikina kannattaa suosiolla laittaa uuniin.
Ville Haapasalon reseptiin pääset tästä.




Gluteeniton hatsapuripiiras tarjottimella.

Gluteeniton hatsapuri

1 pyöreä piiras 4:lle

Pohja:


  • 2 dl paksua maustamatonta jugurttia
  • 1/2 kananmunaa (toinen puoli menee täytteeseen)
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/3 tl ruokasoodaa
  • 2,5 dl gluteenitonta Jyttejauhoa (tai gluteeniversio 4 dl vehnäjauhoa)
  • 2 rkl voisulaa



Täyte:

  • 3 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
  • n. 150-200 g feta- tai ricottajuustoa tai molempia sekaisin
  • 1/2 kananmunaa
  • 1 valkosipulinkynsi



Voiteluun:

  • 1 kpl kananmunaa
  • 1 rkl vettä


Riko kananmuna ja sekoita se sekaisin, jätä n. puolet siitä talteen täytettä varten ja kaada toinen puoli taikinaan.
 Sekoita löysähkö taikina puuhaarukalla tasaiseksi ja anna levätä n. 10 min. (Vehnäjauhoilla tehtäessä käytä tuo 10 min vaivaamiseen, jotta taikinaan syntyy sitko.)

Valmista täyte esim. tehosekoittimella tai saivasekoittajan teräsilppurilla. Kaikki aineet kulhoon ja terällä sileäksi massaksi. Jos kineita ei löydy,  hienonna valkosipuli ja aurinkokuivatyu tomaatti veitsellä erittäin hienoksi ja vaivaa kulhossa murennetun fetan ja kananmunan kanssa sekaisin niin hyvin kuin mahdollista.

Gluteeniton taikina on hankalempaa käsitellä kuin vehnäjauhopohjainen, sillä se ei sisällä sitkoa. Siksi pohjien muovaamiseen kannattaa käyttää paljon jauhoja ja muotoilla päälle tuleva taikinakerros myös leivinpaperin päällä,  josta se on helppo keikauttaa pohjan päälle.

Jaa taikina kahteen osaan. Vuoraa paistopelti leivinpaperilla ja ripottele sen päälle jyttejauhoa,  jotta löysä taikina ei tartu kiinni. Painele jauhojen avulla pyöreä ohut pitsamainen lätty ja lusikoi täyte päälle. Jätä reunavaraa ilman täytettä n. puoli senttiä ympäriinsä.
Muovaa toinen taikina samalla tavoin toiselle hyvin jauhotetulle leivinpaperille ja kumoa se leivinpaperia apuna käyttäen täytteen päälle kanneksi. Taikina saattaa hieman repeillä haurautensa takia,  mutta paikkaile sormenpäillä suurimmat virheet. Poista tarvittaessa ylimääräisett jauhot pois ja voitele pinta reilusti kananmunaseoksella.
Paista 225 asteessa kullanruskeaksi n.15-20 min.

Gluteeniton löysä taikina tuo omat haasteensa, mutta kunnon jauhotus ja leivinpaperi alla helpottaa työstämistä.

Sauvasekoittajan silppuriterällä valmistaa täytteen nopeasti.

Jätä hieman reunavaraa, että täytteet eivät tursu yli.

Laita taikinakansi päälle ja voitele hyvin kananmunalla.


3 kommenttia

  1. Piti ihan googlata että mitä nuo jyttejahot ovat;D
    Georgialainen keittiö on tuttu;täällä on paljon sieltä ja myös muualta Kaukasiasta tulleita,joten sen alueen ruokapaikkojakin on kivasti,tosin ne ovat yleensä aika lihavoittoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ovat mun mielestä hyvä gluteeniton jauhoseosmerkki. :D Georgialaiseen ruokakulttuuriin pitäis perehtyä paremmin, käyttävät paljon voita ja rasvaa, joka mulle maistuu. :D

      Poista
  2. Kuulostaa kyllä todella herkulliselta, itselleni ihan uusi resepti.

    VastaaPoista