Suomalaisen runouden isän juhla, Runebergin päivä. Sen kunniaksi tämä resepti kihisi takaraivossani monta päivää, ja täytyy sanoa että loputulos miellytti. Runo syötävässä muodossa on jäätelökakku vadelmaisella kastikkeella ja runebergintorttupohjalla. Pinta koristellaan kermavaahdolla ja rapeilla marengeilla.
Pohjan on gluteenittomista mantelijauhosta, joita löytyy nykyisin melkein kaikista päivittäistavarakaupoista. Vaihtoehtoisesti pohjan kanssa voi oikaista ja murentaa 2-3 valmista torttua kakkuvuoan pohjallep
Jäädytetty kakku säilyy viikkoja pakastimessa, mutta koristeet kannatta laittaa vasta ennen tarjoilua.
Käytin kokoamiseen pientä 18 cm kokoista irtopohjavuokaa. Isompaakin vuokaa voi toki käyttää, mutta kakusta tulee litteämpi ja pohjan paistoaika voi olla lyhyempi.
Vadelmakastike suurustetaan hieman psylliumjauheella, joka hyytelöytyy itsestään, kun antaa nesteen seistä n. 10 min.
Psyllium on ratamonsiemenistä tehtyä, erittäin kuiturikasta ja mautonta jauhetta, jota voi käyttää kuitulisänä päivittäin esim. jugurteissa, puuroissa ym ja parantamaan gluteenittomien leivonnaisten rakennetta.
Jäätynyt Runeberg - jäätelökakku
Gluteeniton18 cm irtopohjavuoka, 6-10 hengelle
Pohja
- 75 g pehmeää voita
- 1 dl fariinisokeria
- 1 kananmuna
- 1, 5 dl mantelijauhoa
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl kardemummaa jauhettuna
- 1/4 tl kanelia
- 1/4 tl jauhettua vaniljaa
Vatkaa pehmeä voi ja fariinisokeri sekaisin. Lisää kananmuna ja vatkaa vielä hetki.
Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
Lusikoi taikina leivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan esim. pitkulainen leipävuoka tai pyöreä irtopohjavuoka.
Paista 175 asteessa n. 20-25 min. Jäähdytä.
Kakkupohjan kostutus
- 1-2 rkl arrakkipunssia tai rommia
Runebergin jäätelö
- 1 prk (304ml) kondensoitua maitoa/sokeroitua maitotiivistettä
- 250 g mascarpone-tuorejuustoa
- 2 dl kuohukermaa
- ripaus vaniljaa
- ripaus kanelia
- 0, 5 tl jauhettua kardemummaa
Mittaa kaikki aineet kulhoon ja vatkaa vaahdoksi kerman tapaan.
Vadelmakastike
- 2 dl sokeroimatontas vadelmasosetta
- 0,5 dl tomusokeria
- 4 rkl arrakkipunssia tai rommia
- 0,5-1 tl psylliumjauhetta
tai
- n. 2 dl vadelmahilloa
Sekoita vadelmasoseen sekaan kaikki aineet ja anna seisahtaa n. 10 min. Varaa tästä määrästä reilu 1 dl jäätelömassan sekaan raidoiksi ja loput vajaa desi kakun koristeluun.- n. 2 dl vadelmahilloa
Koristeluun
- 2 dl vispikermaa
- loput vadelmakastikkeesta
- marenkeja
- manteleita
- vadelmia
Kasaaminen
- Aloita jäätelökakun tekeminen kakkupohjasta. Kun kakku on paistettu, kostuta se arrakkipunssilla ja anna jäähtyä. Vaihtoehtoisesti korvaa kakkupohja 2-3 kpl valmiita torttuja, jotka murennat ja painelet leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
- Valmista jäätelömassa ja vadelmakastike. Kaada n. reilu desi vadelmakastiketta jäätelömassan sekaan ja lusikoi seos kakkupohjan päälle. Säästä loput kastikkeesta koristeluun. (Vaihtoehtoisesti käytä valmista vadelmahilloa) Pakasta 12 h.
- Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään (20-30 min ennen). Kun kakku on pehmennyt, on se helpompi irroittaa vuoasta.
- Lusikoi reunoille vadelmakastiketta. Pursota kakun keskelle kermavaahtoa ja päälle marenkejam sekä vadelmia ja manteleita. Kermaa ei kannata makeuttaa sillä marengit ja jäätelökakku itse ovat tarpeeksi imeliä.
Voi miten nätti! :)
VastaaPoistaKiitos. :) Marengeilla, tuoreilla marjoilla ja kakkupitsillä saa ihmeitä aikaan. :D Mulla jäi yli eräästä kakuntekeleestä tuota kultaista pitsiä ja nyt olen vähän joka jälkiruokaan sitä pieninä paloina tökkinyt koristeeksi. :)
Poista"Kaikista upein jäätelökakku mitä olen ikinä nähnyt, eihän tuota raaski edes syödä!" Tuumaa 5v tyttäreni. Oikeassa taisi olla :) tätä täytyykin kokeilla (oikaistuna versiona, enkä noin upeasta ulkomuodostakaan mene kyllä takuuseen ;))
VastaaPoistaOi, sydämeni sulattava kommentti, kiitos. :) <3
PoistaOnpa hauska idea ja mielettömän makee Runeberg- kakku. :-)
VastaaPoistaKiitos paljon. :) <3 Tämä jätskiversio vie kyllä maistuu mulle paremmin kuin se tavallinen leivos. :)
PoistaMikähän tuo vie tuolla välissä oli... :D
Poista