Pizzan ystävät: Vinkkejä kaivataan!


Sain Keski-Suomen sukulaisreissullani mukaan neliskanttisen leivinkiven, jota nyt olen opetellut käyttämään. Ihme että en ole aiemmin perehtynyt paremmin tähän kivenmöhkäreeseen, sillä niin monipuolinen se on. Vuolukivinen levy paistaa pizzapohjat rapeiksi ja olisi tämä loistava myös karjalanpiirakoille ja rieskoille. Kylmennettynä kivi taas toimii hyvänä viilentäjänä vaikkapa juhlapöydässä tarjottavien alla.
Nykyisin tätä tuotetta kai myydään kiviarina-nimellä, mutta käsittääkseni sama tuote kuin leivinkivi.

Tein tässä eräs päivä pizzaa ja samalla päätin kokeilla kiveä, vaikka minulta vielä pizzalapio uupuukin. Yhden lätyn koitin siirtää kuumalle kivelle ohuen muovisen pöytätabletin avulla, mutta se oli aika kikkailua, ettei muovi sulanut. Loput paistoinkin hieman soveltaen, eli täytteen uunin viereen valmiiksi, pizzapohjan muovaus jauhotetun leivinpaperin päällä ja kun kuuma kivi oli nostettu uunista, nopealla kiepautuksella pizzapohja kivelle leivinpaperilta ja täytteet äkkiä päälle, ennen kuin kivi jäähtyi liikaa.
Kypsänä rapeapohjainen pizza oli helppo nostaa kiveltä ilman pizzalapiotakin.

Paistokivi on kyllä huippujuttu talouteen mistä leivinuuni uupuu. Tätä kiveä tulee varmasti käytettyä moneen leivonnassa kuin tarjoilussakin.
Seuraavana olisikin se lapion hankinta. Omat pizzanpaistokokemukseni on rajoittunut tähän saakka kotoisaan leivinpeltipizzaan ja kouluaikojen työharjoitteluun Jyväskylän Jyväskeskuksen Rossossa.

Te kotileipurit, joilla pizza/leivinlapio on, niin olisiko teillä suositella jotain hyvää mallia?


7 kommenttia

 1. Minullakin on tuollainen leivinkivi,raahasin sen Suomesta tänne,mutta viime vuonna se kaatui lattialle ja yksi kulma meni rikki,mutta onneksi ei enemmän.Tosi harvoin olen sitä käyttänyt.En osaa pizzalapiosta sanoa mitään,sillä selllaista en omista,tai on mulla jonkinlainen,jossa metallia ja muovia. Tsemppiä hyvän pizzalapion löytymiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jokin metallinen ohut on minullakin mielessä. :) Jos on oikein paksu puinen, niin en varmaan osaisi sitä käyttää. Tuottaapa paljon vaivaa moisen kapistuksen puute. :D

   Poista
 2. Mulla on samanalainen kivi ja sen kun muistaa laittaa kylmään uuniin ja uuni 300 asteeseen, ja sitten pizza siihen kuumalle kivelle niin njam miten ihanan rapean pohjan saa myös gluteenittomaan pizzaan! :) Mulla oli itse tehtyjä leivinlapioita, mut muuttojen yhteydessä olin hölmö ja kannoin ne roskiin. :) Nyt on sellainen pitkävartinen iso metallilasta. Pizzalapiota edellen etsin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli tässä mieleen, että pitäisiköhän katsastaa jotkin käsityömessut tai -tori, jos sieltä löytyisi ohutkulnainen pieni leivinlapio. Jotenkin miellän metallisen helpommaksi käsitellä, mutta toisalta jos tukisi suomalaista käsityötä. Hmmm.... :)

   Poista
 3. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/35183/drbdn/Ibili-Pizzalapio

  Tuollaisen löysin , saattaisi olla kotiuuniin ihan sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! :) Voi hitsi, juuri viime viikolla tilailin verkkokauppa.comista tavaraa, mutta täytyy varmaan ensi kerralla pistää listaan. :)

   Poista
 4. http://www.decanter.fi/Pizzalapio

  Ja tässä puisena, ei taida tosin olla kotimaista käsityötä...

  VastaaPoista