Kotiruokien kunkku


Yksi suosikkiruokiani lapsuudessa oli kananmunasoosi, mitä mummoni teki monesti esimerkiksi paistettujen ahvenien seuraksi.
Tämä soosi uppoaa kalan kanssa edelleen paremmin kuin hyvin. Ahvenen korvikkeeksi sopii hyvin herkullinen kuha, joka mielestäni muistuttaa paljonkin maultaan ahventa.

Tämän ruoan tekeminen kannattaa aloittaa kananmunien keitolla, jotta paistetun kalan ei tarvitse kauaa odotella kastikkeen valmistumista.

Kuhaa voissa paistettuna ja kananmunasoosia


Kahdelle, gluteeniton

Kuhaa voissa paistettuna


  • 2 kpl (n. 200g) nahatonta kuhan fileetä
  • n. 40 g voita
  • 1 pieni sipuli
  • pieni ripaus timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (2 rkl sitruunamehua)



Kuumenna pannu ja lisää voi. Lisää kalafileet  ja sipulisiivut pannulle, kun voi on kuplinut kuumaksi.
Pienennä keskilämmölle ja paista n. 3 min puoli. Timjamin voi lisätä jo paistettaessa kalan pintaan, mutta lisää suola, pippuri ja sitruunanmehu vasta kun kala on valmista.

Kananmunasoosi



  • 25 g voita
  • 2 rkl tattarijauhoa
  • 2 dl maitoa
  • n. 0, 25 dl kermaa
  • suolaa
  • 2 kypsää kananmunaa silputtuna
  • ruohosipulia


Keitä ensin kananmunat 10 min kuumassa vedessä, jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja pilko pieneksi.
Sulata kasarissa voi ja lisää jauho. Anna jauhon kypsyä minuutti pari, mutta älä ruskista. Lisää maito ja kerma vispilällä sekoittaen ja hauduta seosta muutama minuutti kypsäksi. Lisää tarvittaessa maitoa, mutta kastike saa jäädä aika paksuksi.
Lisää suolaa maun mukaan ja nosta pois liedeltä.
Kananmuna kannattaa laittaa vasta viimeisenä juuri ennen syömistä, ettei valkuainen sitkisty.
Mausta vielä ruohosipulisilpulla.



Ei kommentteja