Kiusausta

Tämä ruoka ei ole ehkä sesonkia nähnytkään, mutta itselläni muistot vievät niin vahvasti lapsuuden kouluaikoihin, että kirjolohikiusaus on meillä usein syys- ja talviruokaa.
Ala-asteella meillä oli mahtava keittäjä. Hänen käsissä ruoka tehtiin alusta alkaen itse, ja jos en ihan väärin muista, taisi siellä kylmiössä välillä olla myös kalanpäitä liemipohjiksi.
Kirjolohikiusausken kanssa oli tarjolla aina, ah, niin ihanan retroa, kiinankaali-ananas-kurkku-salaattia, ja mielestäni tämä kurkku-ananas-kombo maistuu hyvältä vielä vuosienkin jälkeen kiusauksen kera.

Tässä minun versioni tästä maukkaasta retro-laatikosta. Kaikista parhaimman tuloksen saa itse tehdyllä peruna-sipulisekoituksella, muta kaupan tarjonnallakin pärjää. Itse valitsen yleensä suositelluista tavoista poiketen hieman jauhoisemman lajikkeen perunoita, sillä tykkään, kun perunasta tulee pehmeän muusimaista kiusauksessa.
Olen huomannut, että pakastetun perunan kanssa nestettä menee hieman vähemmän, kuin tuoreen.



Kirjolohikiusaus

neljälle

  • 300-400 g ruodoton kirjolohifilee (nahallinen, on helpompi leikata ohuiksi siivuiksi)
  • n. 800 g peruna-sipulisuikaletta
  • 2 tl sittuuna-pippuria
  • tilliä maun mukaan, kuivattu tai tuore
  • suolaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5 dl smetanaa
  • 2 rkl voita vuoan voiteluun


Leikkaa ruodoton kirjolohifilee ohuiksi siivuiksi graavilohen tapaan. Voit myös käyttää graavia lohta, mutta vähennä silloin suolan määrää.
Kaada voilla voideltuun vuokaan puolet perunaseoksesta ja ripota hieman suolaa pintaa.
Lado kalasuikaleet vuorostaan vuokaan ja ripottele pintaan sitruuna-pippuri ja tilli ja halutessasi vielä suolaa.
Kaada loput perunaseosta pintaan ja ripota vielä vähän suolaa.
Sekoita smetana ja kerma sekaisin vispilällä tai sauvasekoittajalla ja kaada vuokaan.
Paista 175 asteessa n. 1 tunti.

Nahallisesta kalasta saa helposti leikattua ohuita siivuja.

Lado siivut kerrokseksi vuokaan ja mausta sitruunapippurilla ja tillillä.


Ei kommentteja