Kuhaa pannulla pikana ja ohje kirkastettuun voihinMoni päivittelee, kuinka tulee syötyä liian harvoin kalaa. Ajatus kalan valmistamisesta tuntuu aikaavievältä ja vaivalloiselta, vaikka kalanfileet paistuvat pannussa oikeastaan nopeammin kuin pihvit tai jauheliha. Tuoreista mausteista tulee ruokaan ihana maku, mutta nopea kalaruoka on maistuvaa myös kuivamausteilla tehtäessä. Tilkka sitruunaista oliiviöljyä paiston yhteydessä antaa myös kivaa makua, jos kotona ei satu olemaan tuoretta sitruunaa.


Kuhan paistaminen pannulla on nopeaa.

Parhain tapa valmistaa nopeasti vähärasvaisempia kaloja, kuten esimerkiksi kuhaa, on käyttää paistamiseen kirkastettua voita.  Kirkastettu voi on kotikäytössäkin monelle tuttua nykyisin ja sitä saa kaupoista myös valmiina. Kirkastettu voi ja ghee valmistuvat hieman eri tavalla, mutta nykyisin moni puhuu kirkastettua voita gheenä ja lopputulos on kuitenkin samaa voiöljyä, joka on laktoositonta ja kestää paistamista paremmin kuin tavallinen voi.

Kirkastettu voi ei sisällä myöskään maidon proteiineja, joten se saattaa sopia myös joillekin maitoallergisille, mutta kokeiluun suosittelen varovaisuutta, jos voin kirkastusprosessissa yhtään sekoittunut voin heraa voiöljyn sekaan.

Kirkastettu voi


laktoositon, gluteeniton

  • 1 pkt/500 g suolatonta voita

Kotona kirkastat voin helposti myös itse. Ota pienehkö kattila johon voipaketillinen mahtuu sulamaan. Anna voin sulaa hitaasti sulaksi ja rasvan erottua pintaan.

Huom. Älä sekoittele voita sulatuksen aikana, vaan anna sakan valua pohjaan!

Pohjalle laskeutuu voin hera, joten älä liikuttele tai sekottele kattilaa, jotta pinnalle noussut voiöljy pysyy kirkkaana.

Kaada varovasti voiöljy puhtaaseen purkkiin hitaasti, jotta kattilan pohjalle jäävä sakka ei sekoitu tai pääse valumaan joukkoon. Heitä sakka pois tai käytä esimerkiksi sämpylätaikinaan.

Voiöljyn voi säilyttää huoneenlämmössä valolta suojattuna ja se säilyy jopa viikkoja härskiintymättä. Paras säilytysastia on tiivis ja lasinen.

Kirkastettu voi kestää hyvin kuumennusta, eikä räisky, joten siksi se on erittäin hyvä paistamiseen tavallisen voin tain öljyn sijaan.


Kuhaa pannulla pikana


kahdelle

  • 2 kuhafileetä (nahaton tai nahallinen)

  • 4 rkl kirkastettua voita

  • (1 rl sitruunaista oliiviöljyä)

  • suolaa

  • mustapippuria

  • sipulijauhetta

  • valkosipulijauhetta

  • oreganoa tai persiljaa tuoreena tai kuivattuna


Kuhan paistaminen pannulla on nopeaa.

Kuumenna pannu ja lisää siihen kirkastettu voi. Aseta fileet pannulle ensin nahkapuoli alaspäin. Nahallinen filee pysyy paremmin koossa, ja ensin nahkapuolen paistamalla saat pinnasta rapean ja kauniin. Lisää sitruunainen öljy joukkoon myös tässä vaiheessa.

Paista keskilämpöä suuremmalla kalan paksuudesta riippuen 3-5 min, mausta ja käännä ympäri. Mausta myös toinen puoli.

Tarjoa kasvisten tai salaatin kera ja lusikoi kalan pintaan pannulta kirkastettua voita.

Ei kommentteja