Mantelilastut (gluteeniton)Omat lapsuuden ensimmäiset itsenäiset leivontamuistot liittyvät kauralastujen valmistamiseen. Oli hienoa mittailla raaka-aineita sekoituskulhoon ja jännittävimmät osuudet, kuten rasvan sulattaminen ja lastujen paistaminen olivat tarkkaa hommaa. Ja voi sitä ensihaukkauksen riemua, kun valmiit herkut tulivat uunista ulos, ja oli juuri ja juuri jaksanut odottaa lastujen jäähtymistä.


Rapsakat keksit ovat helppoja tehdä ja valmistus ei vie kauaa, joten pienemmiltäkin niiden tekeminen onnistuu vanhemman opissa. Erään kerran kauralastuja tehdessä sain idean kokeilla täysin viljatonta versiota mantelijauheesta ja täytyihän idea viedä loppuun saakka. Vaalean sokerin voi vaihtelun vuoksi korvata maukkaamilla, jopa hieman karamellimaisemman makuisilla tummilla sokereilla. Esimerkiksi muscovado ruokosokeri tai perinteinen fariinisokeri tuo lastuihin täyteläistä makua.
Gluteeniton ja täysin viljaton vaihtoehto kauralastuille.

Tässä siis kokeilun tulos:

Mantelilastut


15-20 kpl

gluteeniton, (laktoositon)

  • 75 g normaalisuolaista (laktoositonta) voita

  • 1 dl tummaa sokeria (esim. muscovado tai fariini)

  • 1 tl vaniljasokeria

  • 0,5 tl leivinjauhetta

  • 2 dl mantelijauhoa

  • 1 kpl kananmunaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata rasva ja anna hieman jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään sekoituskulhossa ja lisää rasva joukkoon. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Lusikoi jälkiruokalusikallisen kokoisia (vajaa ruokalusikallinen) kasoja leivinpaperilla vuoratulle pellille jättäen leviämisvarat ympärille. Yhdelle pellille mahtuu n. 9 kpl.

Paista uunista riippuen n. 5-7 min, kunnes reunat alkavat hieman ruskettua. Ole tarkkana, sillä lastut palavat herkästi.

Anna jäähtyä ja mantelilastut ovat valmiita nautittaviksi.Ei kommentteja