Foccacia on ihana suolapala sellaisenaan viinin kanssa, mutta se sopii hyvin myös keittojen seuraksi. Maukas, päältä rapea ja suolainen, sekä sisältä pehmeä leipänen on parasta tuoreena. Pinnalle voi ripotella maun mukaan oliiveja, sipulia, aurinkokuivattua tomaattia, fetaa ja yrttejä.
Itsetykkään laittaa taikinan sekaan valkosipulia, sillä pelkästään pinnalle siroteltuna se palaa herkästi, eikä se myöskään anna niin paljoa makua leipään.
Maukkaan ja mehevän foccacian salaisuus piilee taikinajuuressa. Foccacian tekeminen kannattaa siis aloittaa jo edellisenä iltana laittamalla juuri tekeytymään. Hiljaa tekeytynyt taikinapohja antaa leivälle intensiivisemmän maun ja hiivaa ei tarvita näin tehden myöskään paljoa.
Feta-foccacia
kuudelle
Taikinajuuri:
- 3 dl haaleaa vettä
- 3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 1 tl kuivahiivaa
Taikinaan:
- taikinajuuri (ainakin 8 h tekeytynyt)
- 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl merisuolaa
- 5 kpl valkosipulinkynsiä
Lisäksi:
- 150 g fetajuustoa
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2 kpl valkosipulinkynsiä
- mustapippuria
- pari oksaa rosmariinia
- oliiviöljyä vuoan voiteluun
- 3 rkl oliiviöljyä taikinan pinnalle
- merisuolaa myllystä
Taikinajuuren valmistaminen:
Sekoita taikinakulhossa haalea vesi ja jauhot kuivahiivan kanssa. Peitä väljästi kannella tai leivinliinalla ja anna tekeytyä lämpimässä paikassa (lämmin huoneenlämpö) yön yli. Juuren on hyvä antaa olla ainakin kahdeksan tuntia, mutta 10-12 tuntia on optimi.
Jos juuritaikina on kuplinut, on se onnistunut.
Foccacian valmistaminen:
Kaada taikinajuuri yleiskoneeseen ja vaivaa taikinakoukuilla loput jauhot suolan, oliiviöljyn sekä murskattujen valkosipulinkynsien kera. Vaivaa ainakin 10 min. Taikina on normaalia sämpylätaikinaa notkeampaa, jotta se on helpompi tasoitella käsin pellille.
Valmista tässä välissä feta. Nypi rosmariinin lehdet rangoista ja silppua ne veitsellä pieneksi. Silppua myös pari valkosipulinkynttä joukkoon ja kaada nämä pieneen astiaan mustapippuri ripauksen ja öliiviöljyn kanssa. Lisää feta joukkoon pieninä paloina.
Ohjeesta tulee puolikas pellillinen, joten varaa reunallinen pieni uuninpelti tai vaihtoehtoisesti voit käyttää myös normaalia peltiä, kunhan ei painele taikinaa koko pellin leveydeltä.
Voitele pelti/vuoka oliiviöljyllä ja painele taikina oliiviöljyisillä käsillä tasaiseksi.
Ripottele pintaan fetaseos ja ripaus merisuolaa myllystä.
Nosta 50 asteiseen uuniin ja anna kohota siellä hiljalleen n.40-60 min. Käännä sitten lämpötila 225 ja paista 15-20 min, kunnes pinta on kauniisti ruskettenut.
Voit tarjota foccacian seurana hyvälaatuista oliiviöljyä, johon paloja voi dipata.
Ei kommentteja