Täytepullapitko



En ole pitkään aikaan leiponut pullaa, joten nyt oli aika tuhota avattu marmeladipurkki jääkaapista. Täytepitkosta saa huikean hienoja leikkaamalla reunoihin koristukset, mutta suuren pullanälän iskiessä voi hieman oikaista. Tämä versio on hieman Pullava-täytepitkon tyylinen, yksinkertainen luomus, mutta reunoille ripoteltu raesokeri tekee ihmeitä.

Kotitekoinen kreemi on tietenkin parasta, mutta tällä kertaa käytin kaupan kreemijauhetta sen nopeuden vuoksi. Omaan makuuni se on sellaisenaan aika valjua, joten tuunasin sitä hieman ripauksella sokeria ja vaniljaa.




Täytepullapitko


3 isoa tai 4 pienempää


Taikina:



  • 2,5 dl täysmaitoa

  • 25 g tuorehiivaa

  • 0,75 fl taloussokeria

  • 1 tl hienoa kardemummaa

  • 0,75 tl suolaa

  • 75 g pehmeää voita

  • 1 kananmuna

  • 6-7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja


Täytteet:



  • n. 150 g paistonkestävää marmeladia

  • 1,75 dl vettä

  • 0,75 dl paistonkestävää kreemijauhetta

  • (1 rkl taloussokeria tarvittaessa)

  • (0,5 tl vaniljasokeria tarvittaessa)

Lisäksi:



  • kananmunaa voiteluun

  • raesokeria



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita niin että hiiva on liuennut maitoon. Lisää puolet jauhoista, sekä pehmeä voi ja kananmuna. Lisää loput jauhot ja vaivaa noin 10 minuuttia. Kun taikina irtoaa kulhosta, eikä tartu kiinni, on se valmista.

Jaa taikina kolmeen tai neljään samankokoiseen osaan. Kaksi pitkoa mahtuu yhdelle pellille.

Painele taikinat pitkulaisiksi, ohuehkoiksi nelikulmioiksi, jotka ovat keskeltä ohuempia kuin reunoilta.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.



Peittele liinalla ja anna kohota sen aikaa, kun valmistat kreemin.

Mittaa kylmä vesi ja kreemijauhe vatkauskulhoon ja vatkaa n. 5 min.

Lusikoi tai pursota pitkojen keskelle yksi kreemi- ja hillopötkö.

Anna vielä kohota n. 15 min.

Voitele reunat kananmunalla ja koristele raesokerilla.

Paista 200 asteessa keskitasolla n. 15 min.

Anna jäähtyä leivinliinan alla.


Ei kommentteja