Uunikirjolohi

 

Tänä kesänä minun istuttamat hyötykasvit eivät ole olleet halukkaita kasvamaan niin rehevästi kuin viime vuonna. Hieman laitettakoon kolean sään piikkiin, mutta saattaa vikaa olla myös itse kasvattajassa. Onneksi pienet apulaiset muistuttavat välillä, että pitäisi taas kastella tomaatit ja kurkutkin.

puutarha

Kasvimaan nurkassa kasvaa pieni tupsu tilliä, ja olen siitä vain muutaman oksan käyttänyt uusien perunoiden kanssa. Minulla on outo viha-rakkaussuhde kyseiseen yrttiin. Tuore, leikattu tilli ja paistettu kala maistuvat aivan taivaalliselta yhdessä, mutta kaupan nuhjuisessa pussissa kyyhöttävä, hentolehtinen tilliraasu lähes puistattaa. Joskus onneksi kaupastakin löytyy valioyksillöitä, mitä pystyn käyttämään huoletta ilman ruokahalun menetystä.

En tiedä luokitellaanko tämä minun tillirajoiteisuus nirsoiluksi, vai meneekö se herkästi vivahteet maistavan suuni piikkiin. Toisaalta, nuo kaksi taitaa olla synonyymeja toisilleen. Oli miten oli, onneksi meidän taloudessa on mies, jota ei pienet sävyerot haittaa. Hän syö myös sen huonolla vivahteella varustetun yrtin, joten hävikiltä säästytään.

Uunikala on helppo ruoka tehdä, ja maustaminen - varsinkin näin kesällä on sekin vaivatonta.  Kalan seuraksi voi ripotella erilaisia yrttisilppuja ja kasviksia. Uuden sadon kasvikset ovat yleensä vielä niin pehmeitä, että ne kerkeävät kypsyä kalan kanssa samaan tahtiin.

 

uunikirjolohiUunikirjolohi


neljälle - viidelle

gluteeniton

  • n. 800 g kirjolohta (1 puolikas kalan filee)

  • mustapippuria

  • merisuolaa

  • tilliä

  • 1-2 varsisipulia/kevätsipulia

  • 25 g voita

  • 2-3 porkkanaa


 

  1. Kalan voi tehdä kokonaisena tai leikata annospaloiksi. Mausta filee suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Aseta kalat uunipellille nahkapuoli alaspäin.

  2. Leikkaa porkkanasta ohuehkoja siivuja pitkittäin. Uuden sadon porkkanoita ei tarvitse kuoria, kunhan ne on kunnolla pestyjä. Mausta suolalla ja asettele viipaleet kalojen kanssa pellille.

  3. Silppua varsisipulit ja tilli ja ripottele ne kalan pintaan. Leikkaa voista ohuita siivuja ja lisää ne myös kalojen päälle. Paista 225 asteessa n. 20 min.
 

Ei kommentteja