Aikamatka vuosien taa: kermakakku

Kermakakku


Ahkerimmat blogin seuraajat varmaankin jo tietävät, että olen vintage- ja retro-intoilija. Varsinkin 1900-luvun puolivälin muotoilu hivelee silmiäni, mutta tuon ajan elo muutenkin kiinnostaa minua.
Muutama vanha reseptikirja ja -vihkonen vanhoilta vuosikymmeniltä on lähes huomaamatta ilmestynyt hyllyyni ja välillä näitä ohjeita tulee kokeiltuakin.


Tänä vuonna Suomen ensimmäinen naistenlehti, Kotiliesi,  täyttää 95-vuotta ja tämä aihe saikin minut selailemaan taas vanhaa reseptiikkaa. Tällä kertaa kokeilin vanhasta, käsin kirjoitetusta reseptivihkosta Lyydin kermakakkua, vuodelta 1926.
Tuohon aikaan oli tapana leipoa pikkuleipiä ja kuivakakkuja jauhoista, joten kermakakkukaan ei ole sellainen, millaiseksi sen nykyaikana miellämme.
Kermakakku 1920-luvulla oli siis kahvikakku, missä kerma leivottiin taikinaan.

Kuivakakku
1920-luvulla kermakakku oli jotain muuta, mihin nyt olemme tottuneet. 

Kaksikymmentäluvulla mittayksiköt ja käsiala oli aivan erilaisia, joten hartaasti saa noita vanhoja käsin kirjoitettuja tekstejä lukea, että reseptit varmasti toimivat myös nykyaikana.

Tässä oma versioni reseptivihkosta poimituista Lyydin kermakakusta. Alkuperästä ei minulla valitettavasti ole tarkempaa tietoa.

Reseptivihko
Lyydin kermakakku, Wiipuri 1926. Ohjeen kirjoittaja lisännyt sulkeisiin tiedon "(tämä minusta paras)", joten siihen täytyi luottaa. 


Lyydin kermakakku 

1 kahvikakku

 • 2 kananmunaa
 • 2,5 dl hienoa sokeria
 • 3 dl erikoisvehnäjauhoja 
 • 2,5 dl kermaa
 • 1 tl ruokasoodaa 
 • 1 tl vaniljasokeria 
 • rasvaa vuoan voiteluun


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muut aineet nopeasti joukkoon.
Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina siihen. Paista n. 45-50 min 175 asteessa.


Kahvikakku


2 kommenttia

 1. Tämän otan talteen, mikä aarre ❤️ Minäkin olen ihan menneen ajan lumoissa ja varsinkin vanhat reseptit saavat nostalgisiksi ajatukset laukkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuo reseptivihko on aarteita pullollaan. 💖 Mahtavaa kun tuollaisia on säilynyt tallessa nykypäiviin ja fiilis on kuin aikamatkalle pääsisi, kun reseptejä kokeilee. 😅

   Poista