New start - kepeä siideridrinkki uuteen vuoteen


Ennen Suomessa juotiin viinat salaa nurkan takana. Alkoholi nautittiin yleensä illalla irvistysten kera, ja toki se koko kirkas pullo kumottiin pohjia myöten. Ne jotka aamun aloittivat miestä väkevämmällä, olivat lähinnä rapajuoppoja.
Onneksi tähän kulttuuriin on tullut iloisia muutoksia, eikä kaikki juo enää kuuttia turvoksiin niillä lasolin kaltaisilla menovesillä. Sen rinnalle on muodostunut eurooppalainen, hienostuneempi tapa nauttia alkoholijuomista.


Suomalaiset ovat tajunneet, että alkoholijuomia voi maistella, eikä se ole pelkästään nupinturvotusaine. Sitä ei myöskään tarvitse juoda pilkkopimeässä komerossa klo 21 jälkeen, vaan herkulliseen aamupäivän brunssiinkin voi yhdistää pienen drinkin tai lasin sampanjaa.


Nuorena itselleni lähes ainoat alkoholituttavuudet olivat imelät siiderijuomat, muovipulloihin pakatut esanssilitkut, sekä appelsiinimehuun tai limsaan sekoitettu kirkas viina.  Makuhan näissä ei mairitellut, joten näillä juomilla oli jokin muu tehtävä kuin antaa elämyksiä makujen saralla.

Nykyisin en muovipullosiideriä kelpuuttaisi juomakseni, ja kaksin käsin boolimaljassa roikkuminen on muuttunut hienostuneeseen siemailuun. Hyvää juomaa ei edes pysty kulauttamaan kerralla alas, sillä sitä tekee automaattisesti mieli maistella kaikessa rauhassa.


Siidereissä on tänäpäivänä hyvä valikoima, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Ne toimivat myös erittäin hyvinä cocktail-juomapohjina, jolloin juomasta ei tule edes vahingossakaan liian terävää.

Rakastan brunsseja ja niihin on kiva yhdistää hedelmäisiä tai marjaisia siideridrinkkejä. Samassa tulee siis vaikkapa se hedelmäsalaatti nautittua huomaamatta, jos jotain terveysvaikutuksia tästä haluaa poimia.

Tässä uudeksi vuodeksi suunnittelemani, raikas siideridrinkki, mikä sopii siis esimerkiksi uuden vuoden brunssille.
Juoman voi tarjota korkeasta glögi- tai vaihtoehtoisesti laakeammasta drinkkilasista. Mukaan voi laittaa myös drinkkitikun, millä on helppo napsia hedelmäpalat suuhunsa.


New start -siideridrinkki

Neljälle

  • 2 dl omenamehua (jäädytä kuutioiksi) 
  • 1 appelsiini
  • 1 makea omena 
  • 5 dl kuivaa omenasiideriä
  • 4 rkl puolukoita


Kaada omenamehu jääpalamuotteihin ja jäädytä.
Kuori omena ja viipaloi se laseihin.
Pese appelsiini hyvin ja viipaloi siitäkin pieniä paloja. Lisää jokaiseen lasiin myös 1 rkl puolukoita, sekä muutama omenamehujääpala.
Kaada lopuksi siideri.Ei kommentteja