maanantai 26. joulukuuta 2011

Vuohenjuustoinen broilerpiiras


Tämä piiras käy tarjottavaksi sekä kuumana että kylmänä. Sopii loistavasti illanistujaisiin viinilasillinen seuranaan.
Huomioithan, että ohje on kirjoitettu mututuntumalla.

Pohjan voit tehdä mieleisestäsi taikinasta tai halutessasi ostaa pakastealtaasta valmiina.

Tässä ohje yksinkertaiseen pohjaan.

Suolainen piiraspohja:

* 100g pehmyttä voita (saa luomuna, esim. Juustoportin kirnuvoi)
* n. 3dl vehnäjauhoja (saa luomuna)
* ripaus suolaa
* pari ruokalusikallista kylmää vettä
* 1 kpl Luomu kananmunaa (voit jättää kananmunan pois, jos haluat muromaisemman pohjan)
Halutessasi voit lisätä pohjaan myös vähän juustoraastetta. Esim. Luomu Oltermannia.

Nypi jauhot ja suola voihin käsin ja lisää lopuksi vähän kylmää vettä ja kananmuna nopeasti nyppien.
Jos taikinaa veivailee liian kauan lämpimissä käsissään, tulee siitä liian löysää ja siihen muodostuu liikaa sitkoa.
Laita taikina kelmun alle hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.
Tällä välin voit valmistella täytettä ja laittaa uunin kuumenemaan 190 asteeseen (kiertolima) tai 200 asteeseen (tavallinen uuni).

Täyte:
* maustamatonta broilerin fileesuikaletta n. 250-300g,
* Luomu valkosipulia 4 kynttä tai maun mukaan
* mustapippuria
* 1/2 tl suolaa

* aurinkokuivattuja tomaatteja n. 8kpl pieniksi pilkottuina (löytyy myös luomuna)
* tuoretta basilikaa n. 10 lehteä silputtuna

Munamaito:

* 3dl Luomu kuohukermaa
* 150 g vuohenjuustoa (esim. Chavroux, pehmeä kypsyttämätön tuorejuusto)
* 3 Luomu kananmunaa
* 1 tl suolaa
* ripaus mustapippuria

Laita kerma syvään astiaan vuohenjuuston kanssa ja sekoita tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.
Lisää sekaan rikotut kananmunat, suolaa ja ripaus pippuria.


Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi ja asettele se vuokaan sormilla painellen (myös reunoille n. 4cm. Itse käytin 24cm korkeareunaista irtopohjavuokaa.
Laita broilerin suikaleet pohjan päälle, sekä aurinkokuivatut tomaatit ja silputtu basilika.
Kaada lopuksi kermamassa kaiken päälle ja työnnä liian korkealla olevat reunapalat lähes kermamassan korkeudelle.
Heitä koko komeus 190 asteeseen kiertoilmauuniin tai 200 asteiseen tavalliseen uuniin alatasolle ja paista n. 40 minuttia, kunnes piiras on hyytynyt ja saanut kauniin ruskean värin.

Anna jäähtyä hieman ennen leikkaamista.
Jos tarjoat piirasta vasta myöhemmin, kannattaa se leikata palasiin kylmänä, jolloin saat niistä kauniimman näköisiä. Voit lämmittää piiraan myös uudelleen miedolla lämmöllä uunissa, mutta varo kuumentamasta sitä liikaa, sillä muuten sen rakenne kärsii.