Gluteenittomat nokkos-riisipiirakat, horta.fi-reseptikilpailun jaettu 4. silja!


Tämä resepti sai jaetun 4. siljan hortoilu.fi-reseptikilpailussa. Käy kurkkaamassa lisää osoitteesta: http://www.hortoilu.fi/jaettu-neljassija-resptikilpailussa…/

"Tuomariston kommentteja:
Herkullisia ja gluteenittomia, mikä plussaa. Sopivat suolisto-ongelmaisille ja keliaakikoille. Nokkonen antaa mukavaa makua ja väriä piirakoihin. Kyllä nämä tavalliset karjalanpiirakat päihittävät.Hienolla kuvalla varustettu ohje, jossa lämmitti gluteenittomuus ja hortan yhdistäminen perinteiseen reseptiin tyylillä. Onnistunut vanhan reseptin päivittäminen nykyiseen horta-aikaan.
Hyvä esimerkki perinneruuan tuunaamisesta vielä enemmän Suomen kansan juurille eli kerätyn ruuan pariin. Tattarin ja nokkosen maku synkkaavat kivasti. Munavoi sopii päälle kuin nakutettu."


Julkaistu aiemmin 23.06.2014

Kuva ei anna kunniaa näille hyville piirakoille, koska psyllium oli minulla lopuillaan ja taikinan käsittely oli siksi hieman haastavaa.
Psyllium on erään ratamokasvin kuivattua kuorta, joka tuo gluteenittomiin leivonnaisiin lisää sitkoa ja kuohkeutta. Psyllium-jauhe parantaa huomattavasti gluteenittomien taikinoiden leivottavuutta ja taikina ei tartu samalla tavalla käsiin kuin normaalisti sitkottomilla, gluteenittomilla taikinoilla on tapana.
Psylliumia löytää ruoka -ja luontaistuotekaupoista niin jauheena kuin rouheenakin. Psyllium on hyvä kuitulisä myös yleisesti ruokiin.
Voit kokeilla nokkosta tai pinaattia tavallisiin karjalanpiirakoihin. Niiden ohjeen löydät tästä.

Nokkos-riisipiirakat


Taikinapohja:


2dl kylmää vettä
0,5 tl suolaa
2 tl psylliumia
3 dl tattarijauhoa

Täyte:


2dl vettä
2 dl kuivaa puuroriisiä
8 dl täysmaitoa tai maidottomaan versioon esim. soijamaitoa
1 tl suolaa
1,5-2 dl ryöpättyä nokkossilppua tai pinaattia

Kypsien piirakoiden kostutus:
2 dl maitoa tai kasviperäinen esim. soijamaitoa
4 rkl voita tai kasviöljyä


Täyte:

Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna. Lisää riisit ja sekoita. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito.
Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin tunnin verran.
Lisää suola ja ryöpätty ja silputtu nokkonen tai vaihtoehtoisesti pinaatti.
Nokkosen ryöppäyksestä löytyy paljon ohjeita netistä, tässä yksi linkki:
http://www.viherrys.net/tag/ryoppays/

Taikina:

Mittaa kylmän veden sekaan suola ja psylliumi ja anna seistä n. 10 min.
Lisää tattarijauhoja pienissä erissä koko ajan sekoittaen, esim. puuhaarukalla.
Jaa taikina n.15 samankokoiseen osaan ja peitä kelmulla, että eiät kuivu.
Kaulitse tattarijauhojen avulla paloista pyöreitä n. 1mm paksuisia lättyjä ja lusikoi keskelle puurotäytettä noin pari ruokalusikallista. Rypytä reunat ja nosta pellille.

Piirakanväsäämisestä lisää kuvineen tässä linkissä, missä myös ohje perinteisiin rukiista tehtyihin piirakoihin: http://piparkakkuakankyokki.blogspot.fi/2012/02/karjalanpiirakat.html

Paista 250 asteisessa uunissa n. 15-20 min.
Kasta kuumat piirakat maito-rasva-seoksessa ja anna levähtää hetki ennen syömistä.



7 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Mä en nykysin enää muita piirakoita teekkään kun nokkosesta tai pinaatista. :P Miehelle pitää tehdä näitä tattarikuorella ja itelle rukiista. :D

      Poista
  2. Täytyisi kyllä opetella nokkosen hyödyntäminen ruoanlaitossa. Meidän villiintyneessä puutarhassa nokkosta kasvaa vähän siellä sun täällä, joten kun en voita niitä kitkemällä, niin voisin sitten syödä ne... :) Joka kevät päätän, että nyt oikeasti teen jotain nokkospitoista, mutta kummasti se sitten jää. Tällaiset piirakat kyllä houkuttaisivat!

    VastaaPoista
  3. Meidänkin pihassa kasvaa ties mitä hyötykäyttöön kelpaavaa villiyrttiä, mutta mä en ole saanut aikaiseksi opetella niitä vielä. Horta-juttuihin pitäisi kyllä paneutua, kun tuolta luonnosta saa vaikka niin jos mitä herkkua. Muutaman uuden lajin olen opiskellut muistamaan vuodessa - hiljaa hyvä tulee. :) Mutta ainakin mäkimeiramia ja isomaksaruohoa näistä nokkosta hieman erikoisimmista bongattu omalta pihalta.

    VastaaPoista
  4. Tutun näköinen tuo tattarikuoren resepti :) Pistäisitkö linkin alkuperään, sitä toivon aina kun ohjeitani julkaistaan muilla sivuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa samat määrät, anteeksi mutta en kyllä ole tarkoituksella jättänyt mainitsematta. Taitaa olla sitten niin että taikinakuoresta tulee näillä suhteilla paras? Kävin googlettamassa ja laitan linnkisi tähän. :)http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2012/08/kuvissa-nakyvissa-kaksi-erilaista.html Vastaavanlainen resepti on myös ainon blogissa keliakia.blogspot.fi/2008/11/gluteeniton-karjalanpiirakka.html jonka pohjalta olen muuntanut oman pohjan kokeilujen tuloksena pelkäksi tattaripohjaksi.

      Poista
  5. Kiitokset reseptistä. Käytin pakastamaani nokkosta sekä maitohorsmaa ja olipa maittavaa, ehkä olisi jopa voinut laittaa enemmän nokkosta.

    VastaaPoista