Tomaattinen lihapata

porsaanlihapata

Talvisin on ihana syödä pitkään haudutettuja lihapatoja, jotka tekeytyvät hiljalleen uunin lämmössä mureiksi ja maukkaiksi. Perinteiset karjalanpaistit maustepippureineen ovat toki hyviä, mutta välillä kaipaan jotain hieman mausteisempaa.

Tämä tomaattinen porsaanlihapata hakee vaikutteita cajun-keittiön gumbosta. Gumbo on suurustettu ja mausteinen lihapata rapakon toiselta puolen, jossa monesti ovat pääosissa kipakat mausteet sipulin ja varsisellerin kera.


Tomaattinen porsaanlihapata


neljälle

  • 400 g porsaan palapaistilihoja

  • 1 sipuli

  • 100 g varsiselleriä

  • 1 paprika kuutioituna 

  • öljyä paistamiseen

  • suolaa

  • mustapippuria

  • ripaus cayennepippuria

  • 1 rkl paprikajauhetta

  • 1 tl juustokuminaa

  • maun mukaan chilijauhetta

  • ripaus maustepippuria jauhettuna

  • 0,5 tl sinappijauhetta

  • 4 kpl valkosipulinkynsiä

  • 1 rkl tomaattipyrettä

  • 50 g voita

  • 4 rkl vehnäjauhoja

  • 3 dl lihalientä

  • 1 tlk tomaattimurskaa

  • 1 tl basilikaa

  • 1 tl timjamia

  • (vettä tarpeen mukaan)


 

Ruskista palapaistilihat ja sipuli kuumalla pannulla öljytilkan kera. Mausta suolalla, pippurijauheilla,  paprikalla, juustokuminalla, chilijauheella, maustepippurilla ja sinappijauheella.

Lisää lopuksi tomaattipyre, kuutioitu varsiselleri ja paprika, sekä valkosipulit murskana, ja kiepauta vielä ympäri. Nosta liha-kasvisseos pannulta odottamaan uunin kestävään pataan.

Aloita pannulla kastikepohjan valmistus lisäämällä voi ja vehnäjauhot. Anna jauho-rasvaseoksen ruskistua hiljalleen keskilämmöllä kauniin ruskeaksi koko ajan sekoitellen.

Lisää sekaan vispilän avulla kuuma lihaliemi ja anna kastikkeen suurustua muutama minuutti. Lisää tomaattimurska sekaan. Lisää loput mausteet ja paistetut lihat.

Anna hautua miedolla lämmöllä  uunissa kannen alla 150 asteessa n. 2 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Uunin lämpötilaa voi laskea paiston loppuvaiheessa n. 100 asteeseen.

Kastikeen voi myös kypsyttää sadassa asteessa kokonaisuudessaan. Silloin paistoaika on n. 7 tuntia.

lihapata

Kommentit

Suositut tekstit