Borssia pikana moneen makuun

vegaaniborssi

Borssin keittäminen on yleensä monen tunnin juttu pilkkomisineen ja keittoaikoineen. Välillä kun borssikeiton himo iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta, on ratkaisu hapankaali ja säilykepunajuurisuikaleet. Oikeastaan hapankaalista tulee minun mielestäni paljon maistuvampi keitto kuin raakakaalista tehtynä.

Lihaversioon olen käyttänyt miedosti savuisen makuista palvilihaa ja keittänyt keiton lihaliemeen. Nyt kokeilin palvilihakeiton rinnalla kasvisversiota kylmäsavustetusta tofusta, ja maistui se hyvin myös näinkin. Mietin kovasti millä korvaisin keiton kanssa syötävän smetanan vegaaneille sopivaksi. Kokeilin seostaa kauravispistä, johon lisäsin ripauksen suolaa ja etikkaa margariin kanssa. Tämä toimii myös ilman margariinia, jos rasvaa ei halua lisätä.

 


Vegaaninen borssikeitto


2 isoa tai 4 pientä annosta

vegaaninen, gluteeniton, maidoton, kananmunaton

  • 200 g kylmäsavustettua tofua

  • 1 pieni sipuli

  • 3 rkl öljyä paistamiseen

  • suolaa

  • mustapippuria

  • 1 tl timjamia

  • 1 tl sriracha-kastiketta tai ripaus chilijauhetta

  • 3 rkl tomaattipyrettä

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 200 g hapankaalia

  • 200 g etikkapunajuurisuikaleita valutettuna

  • 5 keskikokoista jauhoista perunaa

  • n. 7 dl kasvislientä

  • 4 maustepippuria

  • 1 laakerinlehti


Vegaaninen smetana



  • 1 dl kauravispiä

  • 25 g vegaanista margariinia

  • ripaus suolaa

  • 0,5 tl etikkaa


 

Keiton valmistaminen:


Kuutioi tai murenna tofu kuuman kattilan pohjalle öljyn ja pilkotun sipulin kanssa.  Paista niin että sipuli pehmenee ja lisää tomaattipyre, pippuria, suolaa, srirachaa, timjamia ja puristetut valkosipulinkynnet. Sekoita sekaisin ja lisää valutettu etikkapunajuurisuikale, hapankaalit ja pieneksi kuutioksi pienityt perunat joukkoon.

Kaada kasvislientä niin, että koko seos peittyy sen alle. Lisää maustepippurit ja laakerinlehti joukkoon. Anna hautua n. 20 min, kunnes perunat ovat pehmenneet. Voit käyttää myös kiinteämpiä perunalajikkeita keitossa, mutta itse pidän jauhoisista, sillä ne kypsyvät nopeammin ja samalla suurustavat keittoa.

Lihaversion saat korvaamalla tofun palvilihalla ja kasvisliemen lihaliemellä.

Smetanan valmistaminen:


Pehmitä margariini ja sekoita kaikki sekaisin sähkövatkaimella nopeasti.

 

 

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit