Vauvakakku




Vauvajuhlien kruunu syntyy puolipallon muotoisesta, rahkaa sisältävästä kakusta ja sokerimassasta tehty viltti väreineen vahvistaa teemaa.

Vilttiin voi valita klassiset tyttö-poikavärit, tai käyttää esimerkiksi neutraalimpaa vaaleanvihreää tai keltaista.

Vauvan vaippapepun muotoinen kakku kätkee sisälleen charlotte russe-tyylisen kakun. Jalat muotoillaan vaahtokarkki-riisimuromassasta, sekä sokerimassasta. Kaakaopohjan välissä aprikoosimarmeladia, kuohkeassa täytteessä vaniljaa ja persikkaa. Makea vaahtokarkkikreemi löytyy sokerikuorrutteen ja kakun välistä.

Vaahtokarkkikreemi on nykyisin minun suosikkini kakkujen koristelussa, sekä eristeenä massakakkujen alla. Se on todella helppo tehdä ja maku ja rakenne toimii enemmän kuin hyvin. Tämä kreemi sopii sellaisenaan myös esimerkiksi unelmakääretortun täytteeksi.

Vauvakakku


10-15 hengelle

Kääretorttu:



  • 4 kpl kananmunia

  • 1,5 dl fariinisokeria

  • 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

  • 0,5 dl perunajauhoja

  • 0,5 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 0,5 tl vaniljasokeria

  • 200 g aprikoosimarmeladia


Vaahtokarkki-riisimuromassa:



  • 1,5 rkl voita

  • 1 l vaahtokarkkeja

  • 7 dl riisimurjoa


Kakun täyte:



  • 1 prk (415/235 g)säilykepersikoita + liemi

  • 400 g maitorahkaa

  • 1 dl hienoa sokeria

  • 1,5 tl vaniljasokeria

  • 5 dl vispikermaa

  • 7 liivatelehteä


Vaahtokarkkikreemi:



  • 1 prk (213 g) marshmallow fluff vaahtokarkkimassaa

  • 150 g huoneenlämpöistä normaalisuolaista voita


Lisäksi:



  • 1 paketti (n. 250 g) valkoista kaulintamassaan(vaipaksi)

  • 1 paketti (n. 250 g) beigeä massaa (tai sekoita oma väri esimerkiksi lisäämällä 1 pakettiin valkoista sokerimassaa hieman keltaista ja vaaleanpunaista massaa)

  • 2 pkt (yhteensä n. 500 g) sinistä  (tai teemavärin mukaista) sokeri- tai kaulintamassaa

  • n. 3 l vetoinen pyöreähkö kulho kakun hyydyttämiseen

  • kelmua


Kääretortun valmistaminen:


Vatkaa munat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivataineet ja siivilöi ne munavaahdon joukkoon parissa erässä.

Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa n. 8 min.

Nosta kääretorttu pois pelliltä, mutta anna sen olla vielä leivinpaperissa kiinni ja jäähdytä se huoneenlämpöön. Kumoa se sitten ylösalaisin puhtaan leivinpaperin päälle ja irrota pohjan päältä paiston aikainen leivinpaperi.

Anna pohjan jäähtyä huoneenlämpöön ja sivele se aprikoosimarmeladilla. Käännä tiiviiksi rullaksi ja nosta leivinpaperiin vuorattuna jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.

Vuoraa iso puolipallon muotoinen kulho (vetoisuus n. 3 l)  esimerkiksi kelmulla ja leikkaa kääretortusta vajaan sentin paksuisia viipaleita, mitkä asettelet kulhon pohjalle.

Kakun täyte:


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita isossa kulhossa rahkaan sokeri ja vaniljasokeri.

Kaada persikoiden liemi kattilaan tai mikron kestävään astiaan ja nosta sivuun odottaaan. Kuutioi persikat pieneksi kuutioksi ja lisää kuutiot rahkan joukkoon.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi.

Kuumenna varaamasi persikkaliemi kuumaksi ja lisää joukkoon vedestä puristetut, pehmenneet liivatelehdet. Kun liivatteet ovat liuenneet kuumaan persikkaliemeen, kaada ohuena nauhana se rahkan joukkoon koko ajan sekoittaen esimerkiksi pallovispilällä.

Nostele kermavaahto parissa erässä rahkan joukkoon.

Kaada seos kääretorttuviipaleiden päälle vuokaan ja anna jähmettyä ainakin 8 h jääkaapissa.


Vaahtokarkki-riisimuromassa:


Mittaa n. 1 litra vaahtokarkkeja  mikron tai uunin kestävään astiaan voin kanssa ja sulata niitä suhteellisen kuumalla teholla. Varo polttamasta. Uunissa vaahtokarkit sulavat n. 125 asteessa n. 15 minuutissa. Aika ja lämpö kuitenkin riippuvat uunista ja itse vaahtokarkin ainesosista. Kun karkit ovat turvoneet ja ovat sekoitettavissa, kaada joukkoon riisimurot ja sekoita.

Kaada seos leivinpaperin pääle ja muotoile kaksi sääreä sekä jalkapohjat. Massasta tulee yhteensä neljä jalkaa, joten puolet pienempi määrä riittää yhteen kakkuun.

Anna jalkaosien kohmettua huoneenlämmössä sen aikaa, kun valmistat vaahtokarkkikreemin.

Vaahtokarkkikreemi:


Ota voi pehmentymään huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Pieneksi kuutiointi nopeuttaa asiaa. Voin on oltava voidemaisen pehmeää, joilloin se vatkautuu vaahtokarkkitahnan kanssa paremmin.

Kaada pehmeä voi vatkauskulhoon ja vatkaa se vaahdoksi (n. 5-10 min). Lusikoi sitten purkillinen vaahtokarkkimassaa joukkoon ja vaykaa vielä muutama minuutti, kunnes kreemi on kuohkeaa ja tasaista.




Kasaaminen:


Kumoa kakku tarjoiluvadille. Levitä vaahtokarkkikreemi kauttaaltaan kakun päälle.

Pehmitä valkoinen kaulintamassa käsissä ja kauli se leivinpaperin päällä ohueksi (n.2-3 mm paksuiseksi kaistaleeksi. Kaistaleen pitää yltää ainakin puoleen väliin kakkua, mutta koko kakkua sillä ei tarvitse täyttää, kun toiselle puolelle tulee massasta tehty viltti.

Asettele kaistale kakun päälle vaipaksi. Leikkaa reunoista ylimääräiset ja töki reunoja hieman kakkuun päin. Reunat voivat olla kurttuiset/aaltoilevat vaipan tapaan.



Levitä vaahtokarkki-riisimuromassasta muotoiltujen jalkaosien päälle myös kreemiä ja peitä ne beigellä massalla.

Valkoisesta massasta saa sekoitettua ihon väriä käyttämällä esimerkiksi keltaista ja vaaleanpunaista.

Päällystä sääret ja jalkapohjat erikseen, ja asettele jalkapohjat hieman säären päälle kakkutarjottimelle. Sääret ja jalat voivat jäädä muhkuraiseksi, niin kuin pienillä vauvoillakin saatata olla ryppyiset kantapäät jne.

Pyörittele lopusta massasta pienet varpaat. Asettele jalat vaipan viereen.

Kaulitse suorakaiteenmuotoinen viltti sinisestä ( tai vaihtoehtoisesti esim. vaaleanpunaisesta tai vihreästä) massasta ja leikkaa veitsellä reunat siisteiksi.  Viltin reunoihin voi painella tikkauksen esimerkiksi hammastikulla.

Asettele viltti aaltoilevasti kakun päälle.





Ei kommentteja