Maustekurkut ja tuunatut purkit

suolakurkut

Kasvihuonekurkku käy meustekurkkujen tekoon yhtä hyvin kuin avomaankurkkukin. Keväällä laitoin avomaankurkkuja kasvamaan, mutta ne eivät jostain syystä menestyneet kovin hyvin, joten tein kaikki maustekurkut talveksi kasvihuonekurkuista.

Syksyisin voi myös aloittaa joululahjojen teon, jos säilytystilat antavat siihen mahdollisuuden. Mikä onkaan ihanampi lahja, kuin kotitekoiset maustekurkut tai hillopurkit. Jos kierrätät lasisia säilyketölkkejä on niissä monesti rumat, logoilla koristellut kannet. Onneksi ne on helppo tuunata mieleisekseen pienellä vaivalla.

Nykyisin monesta kaupasta saa värikkäitä kontaktimuoveja, joilla saa esim. kaapille uuden ilmeen nopeasti. Itselläni jäi pieni pätkä kuviollista fixiä hyllyn perukoille, joten päällystin sillä rumat lasipurkkien kannet. Nyt säilyketölkkejä kehtaa antaa ruokalahjaksikin, kun rumat logo-kannet on tuunattu piiloon.

Piirrä kannen avulla ympyrä fix-kalvon taakse ja leikkaa n. 1 cm reunavaralla ympyrä irti. Poista taustapaperi ja asettele säilykepurkin kannen päälle. Tämä kannattaa tehdä siis jo suljetuille purkeille. Painele ensin keskeltä kalvo tasaiseksi ja sen jälkeen reunat pullonkorkkimaiseksi rypytykseksi reunoille. Koristele halutessasi kauniilla nauhalla tai narulla.

fixaaminen
Värikkäät kontaktimuovijämät on kiva hyötykäyttää säilyketölkkien koristamiseen.





suolakurkut


Kasvihuonekurkku käy meustekurkkujen tekoon yhtä hyvin kuin avomaankurkkukin.





Maustekurkut


Tarvitset:



  • 1,5 kg kurkkua (avomaan- tai kasvihuonekurkkua)

  • lasisia säikepurkkeja kansilla (n. 6 keskikokoista)


Mausteliemi:



  • 1,5 l vettä

  • 4 dl väkiviinaetikkaa

  • 1,5 dl taloussokeria

  • 1,5 rkl merisuolaa

  • 1,5 rkl sinapinsiemeniä

  • 1,5 rkl kokonaisia maustepippureita


Lisäksi:



  • 2 kpl keltasipulia

  • n. 10- 15 kpl valkosipulinkynsiä

  • kruunutilliä

  • mustaherukan lehtiä






Pese kurkut hyvin ja viipaloi siivuiksi.

Kuumenna lasipurkit reilu 100 asteisessa uunissa ja nosta pöydälle jäähtymään. Keitä kannet kiehuvassa vedessä ja nosta talouspaperille kuivumaan.

Kuutioi sipuli, ja viipaloi valkosipuli.

Mittaa mausteliemen aineet kattilaan ja keitä 5-10 min hiljalleen.

Kasaa purkeihin kerroksittain kurkkusiivuja, sipulia, valkosipulia, tillikukintoja ja mustaherukan lehtiä. Kaada kuuma liemi purkkeihin niin että kurkut peittyvät. Päällimmäiseksi kannattaa kasata mytty tillikukintoja ja mustaherukan lehtiä, jotta kurkut pysyvät varmasti liemen alla.

Sulje kannet tiiviisti, anna jäähtyä ja säilytä pimeässä, alle +10 asteessa taataksesi parhaan säilyvyyden.

maustekurkut

Ei kommentteja