Mantelisarvet ystävälle


Laskiainen ja ystävänpäivä ovat lähekkäin, joten ystävän voi yllättää mäenlaskun lomassa mantelisarvilla. Sarvet maistuvat sellaisenaan, mutta pientä luksusta tuo vaniljainen kermapursotus.


Mantelisarvet ovat yksi rakkaimmista makumuistoista lapsuudesta, ja olen tästä aiheesta kirjoittanut aiemminkin.
Mantelisarvien ensimmäisen reseptiversion löydät tästä linkistä.
Tuolloin minulla ei ollut tietoa, miten tai millä ohjeella tätini näitä aina leipoi.
Viimein sain äidin kautta ohjeen, mistä tein oman version. Ohjeen alkuperästä ei ole mitään tietoa.


Reseptin sarvet tehdään tuorehiivalla kylmään maitoon, mutta omaan ohjeeseen käytetään lämmintä nestettä kuivahiivan herättelyn takia.
Hiivamäärä oli myös huimat 50g, mitä pienensin puoleen. Lisäsin pohjaan myös kardemummaa, sekä ripauksen suolaa täyteläisyyttä antamaan.


Mantelisarvet

16 kpl


  • 2 dl kädenlämpöistä maitoa 
  • 0,5 dl hienoa sokeria
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 0,5 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 kpl kananmunaa
  • 100 g voisulaa
  • n. 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 150 g mantelimassaa


Lisäksi


  • kananmunaa voiteluun
  • mantelirouhetta tai raesokeria
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • tomusokeria koristeluun


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ja lisää sokeri, suola, kardemumma, hiiva, kanannuna ja voisula.
Vaivaa jauhot muutamassa erässä sekaan ja jatka vaivaamista n. 10 min.
Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse taikinapalat pienen jauhomäärän kanssa kahdeksi n. 30-35 cm halkaisijaltaan olevaksi ympyräksi.

Raasta mantelimassa raastimella taikinoiden päälle tasaisesti. Mantelimassa kannattaa pakastaa tunniksi ennen leipomista, jolloin se on helpimpi raastaa.

Leikkaa taikinaympyrät 8 sektoriin. Kieputa palat leveämmästä päästä kapeampaan ja asettele sarvet pellille.
Anna kohota liinan alla n. 40 min. Voitele kananmunalla, koristele mantelirouheella tai raesokerilla ja paista 200 asteessa n. 10 min. Jäähdytä liinan alla.

Tarjoa halutessasi vatkatun kerman kanssa ja koristele tomusokerilla.



4 kommenttia

  1. Ihania. Kiva kun sain reseptin, nämä oli mun mielessä nimittäin seuraavana leivontaprojektina. Katselin Suomen Hiivan sivuilla olevaa kookossarvien ohjetta, joita kyllä myös kokeilen, mutta mantelisarvet tulevat ensiksi. t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kookossarvet kuulostaa myös ihanalle. 😊 Täältä blogista löytyy myös kookoshyrrät vegaanisena, mutta olen tehnyt monesti lehmänmaitoon ja voihin.
      http://www.piparkakkutalonakka.fi/2017/01/kookoshyrrat.html

      Poista