Borssikeitto Piparkakkutalon Akan tapaan



Borssikeitosta löytyy melkein niin monta versiota kuin sen keittäjiäkin ja on myös maakohtaista mikä mielletään borssiksi. Ukrainassa myös kaali-, liha- tai suolaheinäkeitto saattaa kulkea borssi-nimellä. Samaisesta maasta borssikeitto levisi myös Venäjälle ja siellä kyseisen keiton pääraaka-aine on punajuuri.

Tämä keitto maistuu sen paremmalta mitä kauemmin sitä jaksaa hiljalleen haudutella. Punajuuri ja kaali pitävät pitkästä parintunnin lihaliemessä haudutuksesta, jolloin niiden maku ja rakenne muuttuvat täyteläisimmiksi.


Tämä määrä on neljälle hengelle santsilautasellisineen ;).

Borssikeitto


  • 150-200 g savulihaa
  • suolaa (n. 2-3 tl)
  • n. reilu litraa lihalientä
  • mustapippuria
  • laakerinlehti
  • timjamia
  • rosmariinia
  • rakuunaa
  • 2 isoa punajuurta suikaleina
  • loraus valko- tai punaviinietikkaa tai 1 rkl väkiviinaetikkaa
  • 2 sipulia kuutiona
  • 3 rkl tomattipyrettä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • voita pari nokaretta paistamiseen
  • n.150 g valkokaalia suikaleina (puolikas pieni tai 1/4 isosta)
  • 2 pienehköä porkkanaa
  • 1 rkl hunajaa



  • Tarjoiluun persiljasilppua ja smetanaa.









Kuori punajuuret ja suikaloi ne. Pilkot porkkanat ja sipulit myös pieniksi.
Kuumenna kattila ja kuullota punajuuret, porkkanat, sipulit, murskattu valkosipuli  ja tomattipyre voinokareen kera ja lisää lopuksi kaali ja kääntele muutama minuutti vielä.
Lisää lihaliemi ja loput ainekset, myös suipaloiksi revitty/leikattu savuliha.
Anna hautua kannen alla hiljalleen n. 2 tuntia lisäten tarvittaessa vettä niin että kasvikset peittyvät, eikä keitto pala pohjaan. Maista myös lientä, tarvitseeko lisää suolaa tai mausteita. Kun kärsivällisyys riittää ainakin kahden tunnin haudutukseen, huomaat kuinka liha mureutuu ja keiton makukin muuttaa muotoaan. Lopputulos on suussasulava.

Halutessasi voit lisätä muutaman perunan kuutuoituna keittämisen loppupuolella sekaan ja anna hautua vielä n. 15 min. Perunakuutiot kannattaa kiepauttaa pienessä suolamäärässä ennen keittoon lisäämistä, niin ne eivät ime itse keitosta suolaa itseensä. Lajikkeesta sen verran että itse tykkään laittaa jotain jauhoisempaa lajiketta, niin se samalla suurustaa keittoa ja liian kiinteät perunakökkäreet eivät riko muuten niin suussasulavaa keittokokonaisuutta ;).

Lisää lopuksi keittoon silputtua persiljaa ja nauti smetanan kera.

Ei kommentteja