Blinit ja Cavi-ArtBlinit ovat maukkaita köyhänmiehen mädilläkin, eli merilevästä valmistetuilla "kasvismädeillä". Marketeista löytyy jos minkä väristä pallukkaa, kirjolohenmädin näköisestä aina kaviaarin mustaan. Näiden kanssa on kala-allergisen silti oltava tarkkana, sillä joidenkin merkkejen tuotteet sisältävät kalaa jossain muodossa. 

Blinitaikinaan löytyy versioita joihin tulee olutta, ja taikinaa ei käytetä ollenkaan. Itse pidän blinitaikinasta, jonka juuri käytetään huoneenlämmössä, eikä sekaan lisäillä mitään oluita.

Huom. Taikina on aika iso, joten tarviettaessa voit puolittaa.

Blinit

Reilu 20-40 kpl pannun koosta riippuen

  • 1 litra täysmaitoa
  • 1 litra kuumaa vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 kg tattarijauhoja
  • 200g vehnäjauhoja
  • 100g ruisjauhoja
  • 2rkl suolaa
  • 0,25dl voisulaa
  • 8 kpl kananmunia, keltuaiset ja valkuaiset eriteltyinä


Mittaa maito ja kuuma vesi isoon astiaan, mieluiten 10 litran ämpäriin. Tarkoituksena olisi saada nesteestä reilu kädenlämpöistä, jotta kuivahiiva alkaa toimia. Lisää seuraavaksi hiivat ja jauhot sekaan. Peitä taikina liinalla ja anna käydä huoneenlämmössä n. 12 h.
Taikina kannattaa siis tehdä vaikkapa aamulla ja antaa olla pöydällä koko päivän. Nosta se illalla kylmään, jolloin käyminen hidastuu ja ei pilaannu niin nomeasti kananmunia lisättäessä.

Seuraavana päivänä kylmään taikinaan vatkataan sekaan suola ja tilkka voisulaa.
Kananmunista erotellaan valkuaiset vatkauskulhoon ja keltuaiset saa heittää sellaisenaan taikinan sekaan. Varo ettei keltuaista joudu yhtään alkuaisen sekaan, sillä muuten valkuaiset eivät vatkaudu kuohkeaksi vaahdoksi niin hyvin.
Vatkaa siis valkuaiset vaahdoksi ja nostele se pienissä erissä taikinan sekaan varovasti, jotta kuohkeus säilyy.

Paistamiseen käytetään kirkastettua voita, sillä tavallinen voi palaa herkästi kuumissa lämpötiloissa. Saat sen tehtyä helposti sulattamalla voipaketillisen tai kaksi kattilassa ja antaa sulan nesteen kerrostua rauhassa.
Voita ei saa hämmennellä, jotta hera laskeutuu pohjaan. Kaada sitten kirkas rasva varovasti puhtaaseen astiaan ja heitä pohjalla oleva vaalea heramössö pois tai käytä se leivontaan.
Tätä kirkastettua voita voi käyttää kaikkeen paistamiseen, sillä se kestää kuumia paistolämpötiloja paremmin.

Blinipannu on yleensä valurautainen, mutta pieni lettupannu tai teflonipannukin käyvät. Pannun on oltava todella kuuma kun lisäät siihen reilusti kirkastettua rasvaa. Voita saa olla muutama milli ainakin pannun pinnalla, joten tässä ei kaloreita lasketa! 
Odota muutama sekunti että rasva kuumenee ja kauhaise taikinaa pannulle mieluiten metallikauhalla, jolloin sitä on helppo kopistella pannulla. Näin taikina levittyy paremmin tasaisesti.

Blinin annetaan paistua muutamat minuutit ja kun pohja näyttää kullanruskealta, on kääntämisen vuoro.
Kun olet kääntänyt blinin, odota pieni hetki ennen kuin lisäät taas rasvaa blinin päälle, sillä taikinan pinta kerkiää paistua kiinni ja pinnasta tulee tällöin rapeampi.
Eli kääntämisen jälkeen lisätään oiva loraus sulaa kirkastettua voita ja annetaan paistua kypsäksi hetki.

Tarjoile kuuma blini smetanen, pieneksi leikatun punasipulin, tillin ja Cavi-Artin kanssa. Mutta miksei myös oikea mäti tai sienisalaattikin tähän hommaan kelpaisi.


Ei kommentteja