Juureen leivotut bagelit, vuohenjuustoa ja paholaisenhilloa


Yllätä äiti sunnuntaina ihanilla juureen leivotuilla bageleilla ja itsetehdyllä paholaisenhillolla.
Bageli-resepti alla ja paholaisenhillon ohjeen löydät tästä linkistä.
Jos et ole yhtään jauhopeukalo, voit kokeilla täytteitä myös kaupasta löytyviin valmisbageleihin tai vesirinkeleihin.

Juureen leivotut bagelit, eli vesidonitsit

6 kpl isoja tai 8 kpl pienempiä
Juuri:
  • 3 dl kädenlämpöistä vettä
  • 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 2 rkl sokeria tai siirappia
Lisäksi (kun juuri on käynyt n. 10h):
  • 1,5 tl suolaa
  • n. 3,5-4 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 50g sulaa voita
Pinnalle:
  • kananmunaa voiteluun
  • seesaminsiemeniä
Juuri on helppo tehdä illalla valmiiksi odottamaan aamua. Mittaa 42 asteinen vesi (reilu kädenlämpö), jauhot, sokeri ja hiiva suureen leivontakulhoon ja sekoita velli tasaiseksi.
Peitä kulho kelmulla, mutta jätä hieman ilmarakoa.
Itse jätän leipäjuuren yöksi tiskipöydälle käymään ja aamulla se on leivontakunnossa.
Juuren käyttäminen lisää taikinaan huimasti makua. Suosittelen sitä myös muita leipiä leivottaessa.
Jos leivot bagelit illalla, kannattaa juuri tehdä aamulla, jolloin se on työpäivän päätteeksi valmista.
Juuri taikinaksi:
Kun juuri on valmis, jatka se taikinaksi.
Lisää juuren sekaan suola, jauhoa ja voisula. Jauhon määrä vaihtelee mm. jauhoerästä riippuen, mutta lisää aluksi esim 3 dl ja lisää sitten tarvittaessa lisää.
Muista että ottaa oman aikansa, ennen kuin jauhot ovat imeytyneet nesteeseen ja muodastanut sitkoa, joten jos lisäät heti alkuun liikaa jauhoa, voi taikinasta tulla liian tiukkaa.
Parhaimpaan tulokseen kun pääset pehmeällä taikinalla.
Vaivaa taikinaa n. 10 min, jolloin se ei enää tartu kulhon reunoihin.
Anna levähtää toiset 10 min ja laita sillä välin uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja liedelle isoon kattilaan tai korkeareunaiseen paistinpannuun vesi.
Jaa taikina 6 tai 8 osaan.
Muovaa palloiksi. Jos taikina on oikeanlaista, se tuntuu pehmeältä mutta ei muovattaessa tartu kiinni pöytään.
Kasta sormet jauhoissa ja muotoile palloista sormilla venyttäen rinkuloita. Reiän halkaisija n. 5 cm.
Laita rinkulat hetkeksi lepäämään leivinpaperille, minkä päälle on kevyesti ripoteltu jauhoja.
Kun vesi poreilee kevyesti, lisää muutama taikinarinkula sekaan. Älä keitä liian kovalla, sillä muuten taikina saattaa lässähtää, vaan anna veden vain miedosti poreilla.
Keitä bageleita n. 2 min per puoli ja nosta ne sitten uuninpellille.
Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä
Paista bageleita uunin alimmalla keskitasolla n. 20 min.
Jos et halua koko aamua viettää keittiössä, kannattaa bagelit tehdä jo illalla valmiiksi ja aamulla paahtaa ne uunissa tai paahtimessa rapeiksi.
Nautiskele tuorejuuston kanssa tai täytä.



Vuohenjuusto bageli paholaisenhillolla
  • vuohenjuustoa
  • pekonia
  • paholaisenhilloa
  • salaattia
Halkaise bageli ja paahda puolikkaat.
Paista pekoni.
Voitele puolikkaat paholaisen hillolla, lisää päälle vuohenjuustoa, salaattia ja hieman lisää paholaisenhilloa ja lopuksi pekoni. Kansi päälle ja ääntä kohti!
Lisää löydät osoitteesta piparkakkutalonakka.fi
Muista myös meneillään oleva arvonta!


Ei kommentteja