Korvapuustipäivä - myrkkykanelia pullaan?


Korvapuustipäivää vietetään Suomessakin 4.10. jo yhdeksättä kertaa. Tämä kanelipullien ylistyspäivä on lähtöisi Ruotsista, missä onvietetty kanelbullens dag jo vuodesta 1999 lähtien.
Korvapuustit maistuvat meille suomalaisille, mikäpä olisikaan parempi idea kuin pyhittää koko päivä pullalle.
Muutamana vuonna on ollut lööpeissä kova haloo kanelin vaarallisuudesta ja siitä kuinka korvapuustitkin meinataan kieltää liian kumariinin takia EU:ssa.
Eviran sivuilla kerrotaan näin:
"Suomessa ja muualla Euroopassa myytävä kaneli on pääasiassa ns. kassiakanelia (Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum tai Cinnamomum burmannii), joka sisältää kumariinia tavallisimmin 2-3 mg/g. Harvinaisemmassa ja kalliimmassa ceyloninkanelissa(Cinnamomum zeylanicum) kumariinipitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä."
Lähde Evira

Ceyloninkaneli tulee Sri Lankasta ja ei sisällä myrkyllistä kumariinia juuri nimeksikään.
Tavallisten ruokakauppojen kanelit ovat kassiakanelia, missä kumariinipitoisuudet ovat paljon korkeammat ja kanelin suurkuluttajan kannattaakin harkita totuttelua miedompaan Ceyloninkaneliin.

Kumariini suurina määrinä on haitallista ja aiheuttaa monia oireita - suurina määrinä pitkäaikaisesti myös syöpää.


Kumariini on aromaattinen yhdiste, joten se on myös yhteydessä kanelin makuun. Kassiakanelista suuhun jää voimakas, hieman pistävä ja kitkerä maku. Kun ensikertaa maistaa oikeaa Ceyloninkanelia, voi mauste tuntua jopa aika pliisulta, kun makuhermot ovat mieltäneet kanelin hieman kitkeräksi.
Jos kanelia käyttää kerran pari vuoteen, se on luultavasti aivan sama mitä lajiketta käyttää, mutta kannattaa ehdottomasti maistaa, jos yhtään on kiinnostusta eri makuihin ja ruoanlaittoon.
Tuoksu on miellyttävän pehmeä ja mausteinen. Mausta puuttuu myös kassiakanelin kitkeryys ja maku onkin mielestäni ihanan pyöreä ja itämainen. Tämä Ceyloninkaneli sopii mielestäni myös paremmin ruoanlaittoon ja juomiinkin, sillä se pistävä maku puuttuu.

Suuret maustefirmat eivät valitettavasti tuo Suomeen Ceylonin kanelia, koska sen maku on kuulema liian mieto ja leipomot eivät huoli sitä tuotteisiinsa. Saatavuus ja volyymi on myös rajallista, sillä tätä kanelia saadaan pääasiassa vain Sri Lankasta.
Tällä hetkellä voit löytää tätä ihanaa maustetta siis pääasiassa vain luontaistuotetkaupoista ja nettiputiikeista. Itse hankin oman pussini Ruohonjuuresta.http://kauppa.ruohonjuuri.fi/.Mutta leivoitpa korvapuustisi sitten kummasta kanelilajikkeesta tahansa, korvapuusti maistuu aina.

Jos korvapuustien vääntäminen tuntuu liian aikaavievältä ajatukselta, kahvipöytään sopii myös ihana bostonkakku. Täytteeseen saat vaihtelua korvaamalla voin paistonkestävälä vaniljakreemillä ja lisäämällä kanelia sen sekaan.
Meillä tehtiin kanelikreemitäytteinen bostonkakku ja 2,5 dl maitomäärään tehtyyn pullataikinaan riittää kreemimäärä, mihin on käytetty 2 dl nestettä. Kreemijauhepussejen kyljessä on tarkemmat sekoitusohjeet.
Olen huomannut että taikinan välikohotus ei näissä pullissa ole olennaista, joten sen voi suosiolla jättää pois. Tällä hosujat säästävät aikaa leipomisessa n. puolituntia ja sehän on hienoa!
Eli kun olen vaivannut taikinan kunnolla, kaulitsen sen heti, levitän täytteet ja rullaan, leikkaan paloiksi ja asettelen vuokaan kohoamaan.
Kun pullat ovat kohonneet n. 20-30 min, voitelu ja paisto.
Nyt kaikki taikinaa vaivaamaan ja muovailemaan pullia!
Hyvää tulevaa korvapuustipäivää!2 kommenttia

 1. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Minun täytyi heti tarkistaa kanelini alkuperä :).
  Se oli onneksi ceyloninkanelia, luomua Madagaskarilta. Voin siis leipoa kanelipullia lauantaina hyvillä mielin ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no sitten varmasti voit hyvillä mielin leipoa. ; D Mutta onpa sitä hyviä pullia tullut pyöräytettyä kassiakanelistakin monesti aikoinaan. Meidän perhe on sellaista kanelin suurkuluttajasakkia, että kiva kun on tämä myrkyttömänpi vaihtoehto olemassa. :)

   Poista