Varaslähtö blinikauteen! Gluteenittomat blinit


Blinikausi ravintoloissa alkaa yleensä tammikuussa mateen kutuaikana, ja nyt onkin jo loistava aika herkutella tattariblineillä. 
Kaupoista löytyy nykyisin myös hyvin merilevästä valmistettua mädinkorviketta, mikösopii myös lakto-ovo-vegetaristeille ja kala-allergisille.
Kokeile perinteisten kalanmätien seuraksi myös vaikkapa sienisalaattia,  savukalaa tai -lihaa.

Tämän blinitaikinan teko vie passiivista valmistusaikaa monen monta tuntia, mutta odottaminen palkitaan aivan varmasti. 
Rauhassa tekeytyä saanut hapan juuri tuo blineihin syvän ja herkullisen maun.

Blineissä usein on seassa vehnäjauhoja paremman rakenteen vuoksi, mutta tässä omassa gluteenittomassa versiossa rakennetta muokkaamassa on käytetty psylliumjauhetta.
Tavallisten blinien ohjeen löydät tästä linkistä.

Gluteenittomat tattariblinit

n. 10-15 kpl

  • 2,5 dl täysmaitoa
  • 2,5 dl vettä
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 4 dl tattarijauhoja
  • 1 tl psylliumjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl voisulaa
  • 2 kpl kananmunia, keltuaiset ja valkuaiset eriteltyinä
  • paistamiseen kirkastettua voita 500g voipaketista


Mittaa maito ja vesi kattilaan.  Lämmitä +45 asteiseksi. 
Tarkoituksena olisi saada nesteestä reilu kädenlämpöistä, jotta kuivahiiva alkaa toimimaan. 
Lisää seuraavaksi hiiva, psylliym ja jauhot sekaan. Peitä taikina liinalla, kannella tai kelmulla ja anna käydä huoneenlämmössä n. 12 h. Taikina kannattaa siis tehdä vaikkapa aamulla ja antaa olla pöydällä koko päivän. Nosta se illalla kylmään, jolloin käyminen hidastuu. 

Seuraavana päivänä kylmään taikinaan vatkataan sekaan suola ja tilkka voisulaa.
Kananmunista erotellaan valkuaiset vatkauskulhoon ja keltuaiset saa heittää sellaisenaan taikinan sekaan. Varo ettei keltuaista joudu yhtään alkuaisen sekaan, sillä muuten valkuaiset eivät vatkaudu kuohkeaksi vaahdoksi niin hyvin.
Vatkaa siis valkuaiset vaahdoksi ja nostele se pienissä erissä taikinan sekaan varovasti, jotta kuohkeus säilyy.

Paistamiseen on ehdottomasti käytettävä kirkastettua voita, sillä tavallisen voin hera palaa herkästi kuumissa lämpötiloissa ja pilaa blinit.
Kirkastettua voita saat tehtyä helposti sulattamalla voipaketillisen kattilassa ilman sekoitusta.
Voita ei saa hämmennellä, jotta hera laskeutuu pohjaan. 
Kaada sitten pinnalle erottunut kirkas rasva varovasti puhtaaseen astiaan ja heitä pohjalla oleva vaalea heramassa pois.
Tätä kirkastettua voita voi käyttää kaikkeen paistamiseen, sillä se kestää kuumia lämpötiloja hyvin.

Blinipannu on yleensä valurautainen, mutta pieni lettupannu tai teflonipannukin käyvät. 
Pannun on oltava todella kuuma kun lisäät siihen reilusti kirkastettua rasvaa. 
Rasvaa saa olla jopa muutama milli pannun pinnalla. 
Odota muutama sekunti että rasva kuumenee ja kauhaise taikinaa pannulle mieluiten metallikauhalla, jolloin sitä on helppo kopistella pannulla. Näin taikina levittyy paremmin tasaisesti.

Blinin annetaan paistua muutama minuutti ja kun pohja näyttää kullanruskealta, on kääntämisen vuoro.
Kun olet kääntänyt blinin, odota pieni hetki ennen kuin lisäät taas rasvaa blinin päälle, sillä taikinan pinta kerkiää paistua kiinni ja pinnasta tulee tällöin rapeampi.

Paista kypsäksi ja tarjoile suoraan kuumasta pannusta tai paista kaikki blinit ja asettele ne paiston kestävälle vadille ja käytä ne vielä kuumassa uunissa ennen tarjoilua.

Tarjoile blinit esim. smetanan, pieneksi leikatun punasipulin, tillin ja esim. nyt syksyllä saatavan muikun- tai siianmädin kanssa. 




5 kommenttia

  1. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä nämä on miekkosen suosikkeja, ja saisi olla koko aika paistamassa. Piti hankkia toinen blinipannukin, että paisto hieman nopeutuisi. :D Kivaa vaihtelua saa sienisalaatista tai kalasta ainaiselle mädille. :)

      Poista
  2. Hyvin onnistuneet blinit! Annoin tosin taikinan olla huoneenlämmössä vain 4 tuntia. Se varmaan vaikutti siihen, että vieno happamuus puuttui taikinan mausta? Annoin taikinan kyllä tekeytyä jääkaapissa yön yli... Mutta kaiken kaikkiaan oikein toimiva resepti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että toimi! :) Juu 4 tunnissa taikinajuuri ei kerkeä tarpeeksi hapantua, että blinien omintakeinen maku pääsisi esiin. 8 tuntia on omaan makuun minimi, mutta 10-12h paras. ;)

      Poista
    2. Kiva kuulla, että toimi! :) Juu 4 tunnissa taikinajuuri ei kerkeä tarpeeksi hapantua, että blinien omintakeinen maku pääsisi esiin. 8 tuntia on omaan makuun minimi, mutta 10-12h paras. ;)

      Poista