Sarvenmetsästys


Kummitätini oli innokas leipomaan ja monesti hänellä vieraillessa, saimmekin maistella lämpimäisiä.
Yksi lapsuuden suosikeista oli jonkinlaiset mantelisarvet. Lähdinkin metsästämään tätä lapsuuden makua keittiössäni makumuistojen pohjalta. Taikina oli pullamainen ja täyte mantelimassainen. Luultavasti täyte sekoitettiin mantelijauheesta, sokerista ja kananmunasta, mutta käytin tähän omaan sovellukseeni valmista mantelimassaa.

Ohjeessani mantelimassa kieputetaan pötköksi taikinan sisään, mutta hienostuneemmat mantelisarvet saat, jos jaksat muovata mantelimassasta lähes koko taikinakolmion kokoisen ohuen läpyskän, joka rullautuu sarven sisään kuin kääretortun täyte.




Mantelisarvet

8 kpl isoja

Taikina:

  • 1,5 dl täysmaitoa
  • 75 g voita
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus jauhettua vaniljaa tai vaniljasokeria
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 pss kuivahiivaa
  • n. 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 kpl kananmuna

Täyte:

  • n. 140 g mantelimassaa

Voitelu:


  • 1 kpl kananmunaa + 1 rkl vettä voiteluun
  • mantelirouhetta 

Uunin jälkeen:


  • tomusokeria


Lämmitä maito ja voi hieman kädenlämpöä suuremmaksi, niin että voi sulaa.
Lisää suola, vanilja ja sokeri sekaan.
Yhdistä hiiva ja puolet jauhoista sekaisin ja sekoita maitoon.
Riko kananmuna sekaan ja vaivaa jauhoja sekaan niin, että taikinasta tulee löysähkö pullataikina joka kuitenkaan ei liikaa tartu kulhoon. 
Vaivaukseen kannattaa koneella käyttää aikaa n. 10 min ja käsin hieman pidempää, jotta sitkoa muodostuu ja taikina on kimmoisampaa ja helpompaa käsitellä.

Ota valmis leivinarkki 38x42 ja jauhota se kevyesti. Tämä on helppo kikka saada juuri oikean kokoinen ympyrä. (Eli suomeksi sanottuna, tee taikinasta halkaisijaltaan n. 38 cm kokoinen ympyrä.
Painele taikina litteäksi ympyräksi reunoihin saakka tarviytaessa ripausta jauhoja apuna käyttäen.
Leikkaa taikina kahdeksaan osaan.
Halkaise ensin puoliksi. Nämä puolikkaat puoliksi ja vielä kerran puoliksi.
Viillä jokaiseen taikinakolmioon leveämpään osaan pystyviilto n. 5 cm matkalle. Näin taikina asettuu kauniimmin sarveksi rullatessa.

Jaa marsipaani 8 osaan ja muovaa niistä pötköjä, jotka mahtuvat taikinapalojen leveimmän osan sisään.
Levitä viiltoleikkausta hieman erilleen ja kieputa taikina sarveksi, niin että mantelimassa jää sen sisään.
Nipistä sormilla hieman taitekohtaa ja jätä se sarven alle.
Kohota leivinliinan alla lämpimän uunin päällä n. 20 min ja voitele muna-vesiseoksella.
Ripottele halutessasi mantelirouhetta pintaan
Paista 210 asteessa n. 8-10 min ja ripottele pintaan tomusokeria siivilän läpi. Anna hieman jäähtyä ja nauti.
Täytteen voi kätkeä pötkönä tai ohuena levynä taikinan sisään. Pystyviilto leveässä päässä antaa sarvelle paremman muodon.



6 kommenttia

  1. Herkullisen näköiset sarvet:) Mantelimassa on kyllä ihana täytteenä tuollaisissa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Tietysti mantelimassa itsessään on sellainen, että jakaa mielipiteitä. Itse olen rakastanut sitä pienestä pitäen. :)

      Poista
  2. Kiva ohje ja todella maukkaan näköiset sarvet. Minä tutustuin mantelimassaan vasta aikuisena, meillä ei jostain syystä koskaan syöty sitä lapsuudenkodissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelimassa kyllä jakaa mielipiteitä. Yleensä sitä joko sitä rakastaa tai ei. :D

      Poista