Kinkun paistaminen


kinkun paistaminen

Viime hetken vinkit ja kertaus siihen, miten se kinkku paistettiin.
Jos sinulta löytyy pakastekinkku, olisi se hyvä ottaa noin kolme päivää ennen suunniteltua paistoa sulamaan jääkaappiin. Iso kinkku voi ottaa aikaa enemmänkin. Muista suojata jääkaappi kinkun sulamisnesteiltä tarjottimella tai ehjällä muovipussilla ja käytä tarvittaessa vielä sanomalehtiä.


Tuoresuolatun kinkun kanssa tätä sulatusta ei tarvitse murehtia, sillä kuten nimikin jo kertoo, se on tuoreena suolattu, eikä pakastettu.


Paistiopäivänä nosta kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Kinkun lämpötila voi tasaantua huoneenlämmössä huoletta muutaman tunnin, ja sisälämmön olisi hyvä olla ainakin +10 astetta.

Poista suojamuovi kinkun päältä ja kuivaa tarvittaessa pintaa. Jos kinkun päällä on verkko, ÄLÄ POISTA sitä, sillä se pitää lihan koossa paiston ajan.


Kinkun sulaminen ottaa yllättävän paljon aikaa.

Tässä muutama vaihtoehto kinkun kypsennykseen:

  1. Paistaminen uunissa paistopussissa

  2. Paistaminen uunissa ritilällä

  3. Paistaminen uunissa foliossa

  4. Keittäminen kattilassaPaistopussia käytettäessä liha ei kuivu ja nesteet säilyvät hyvin pussinpohjalla kastiketta varten. Aseta kinkku pussiin, sulje se ja leikkaa yhteen pussin kulmaan reikä, jotta paistohöyryt pääsevät pois. Leikattu kulma on hyvä olla luonnollisesti aika ylhäällä, jotta kinkun liemet eivät valu pois pussista. Nosta kinkku pusseineen reunalliselle pellille ja aseta paistomittari pussin läpi keskelle lihaa. Jos kinkussa on luu, älä aseta mittaria lähelle sitä, sillä se vääristää mittarin sisälämpölukemaa.
Testaa paistomittarin paikkansapitävyys kiehuvassa vedessä. Mittarin pitäisi näyttää n. 100 astetta.


Uunin lämpötila:


Kuumenna uuni 200 asteeseen jo sillä välin, kun esivalmistelet lihaa. Kun laitat kinkun uuniin, laske lämpötila 100 asteeseen. Kinkku kypsyy noin 1,5 h ensimmäiseltä kilolta ja muut noin tunnin. Kilojen mukaan laskettuna pärjää myös hyvin ilman paistomittaria.

Esimerkiksi kolmen kilon kinkku paistuu uunissa siis

1,5 h + 1 h + 1 h =3,5h

Jos paistopussi jäi kauppaan, voit huoletta paistaa kinkun myös syvän pellin ja ritilän avulla. Aseta syvä pelti uunin alimmalle tasolle ja kaada sinne tilkka vettä. Silloin paistoneste ei pala siihen kiinni, ja vesihöyry pehmentää uunin paistoilmaa. Aseta kinkku uunniritilälle, aseta paistomittari keskelle ja laita koko komeus uunissa odottelevan pellin yläpuolelle.


Kinkun voi paistaa haluteessaan foliokuoren sisässä ritilän päällä. Tällöin on hyvä pitää kinkun alla reunallinen uuninpelti valuvien paistonesteiden varalta. Kieritä kinkun päälle kaksi - kolme kerrosta foliota tiukasti ja aseta paistomittari keskelle lihaa.

Pieni kinkku kypsyy myös meheväksi keittämällä. Tämä tapa on myös hieman nopeampi, kuin uunissa paistaminen. Vettä pitää olla niin, että liha peittyy kokonaan. Paistomittari asetetaan lihaan ja annetaan lihan kypsyä hiljalleen n. 90 asteisessa vedessä. Älä siis keitä liian suurella lämmöllä.

Keittoliemeen voi lisätä pullon olutta ja ripauksen suolaa. Kun kinkku on kypsä, nosta kinkku pois ja keitä lientä ilman kantta suuremmalla lämpötilalla kokoon. Näin tästä limemestä valmistuu hyvä kastikepohja.

Kuinka paljon kinkun sisälämpötilan täytyy olla?


  • 72-74 Erittäin kiinteä

  • 75-77  Kiinteämpi liha

  • 83-85 Ylikypsä kinkku

Oma suosikkini on näiden väliltä, 77-82 asteiseksi paistettu, melkein jo ylikypsä ja mureneva kinkku.

Kun liha on kypsää, poistetaan lihan päältä verkko ja halutessaan myös nahka/kamara. Liemi kannattaa siivilöidä talteen kastiketta varten. Yksinkertaisemmin siitä saa kastikkeen keittämällä sitä hieman kokoon ja lisäämällä kermaa. Sekaan voi vatkata lusikalliseen maissitärkkelystä pienessä tilkassa vettä, jolloin kastikkeesta tulee paksumpaa.

Kinkun päälle voi sivellä sinappia ja ripotella pintaan korppujauhoja tai mantelijauhetta. Mantelijauhetta voivat käyttää mm. ne joille viljat eivät sovi ja näin kinkku on myös gluteeniton. Tällöin on myös hyvät tarkastaa soveltuuko käyttämäsi sinappi syöjälle. Käytä kuorrutettu kinkku vielä pikaisesti erittäin kuumassa uunissa, saamassa väriä pintaan.

Leikkaa vain tarvittava määrä kinkusta ruokapöytään. Näin kinkku pysyy parempana pidempään.

Maun mukaan  lihan voi nauttia kuumana tai jääkaappikylmänä. Jos lihaa napsitaan monessa erässä monta päivää, on fiksua leikata tarvittava määrä kinkkusiivuja erilliselle vadille kylmässä säilytettävästä kinkusta. Näin liha pysyy syömäkelpoisena pidempään, kun koko kinkku ei seilaa lämpimässä pöydässä montaa kertaa.


Ihanaa, rauhallista ja ennen kaikkea herkullista joulua kaikille!

 


Ei kommentteja