Mansikkainen budapest-leivos



Ah, tuoreet mansikat!

Ne ovat kesän suosikkimarjojani, ja veikkaan että en ole mielipiteeni kanssa yksin. Joka vuosi se on yhtä ihanaa, kun saa maistaa ne kesän ensimmäiset, auringossa makeiksi kypsyneet, mehukkaat, mutta silti niin pirteän kirpsakat mansikat.

Tykkään käyttää tuoreita mansikoita leivoksiin ja salaatteihin. Aamupalatkin tuntuvat miltei juhlallisilta, kun muutaman mansikan viipaloi jogurttiannoksen päälle.

Suklaa, mansikat ja kermavaahto on se klassisin vaihtoehto, mutta yksi hieman juhlavampi versio on budapest-mansikkakäääretorttu, minkä pohja on hieman marenkimainen. Pohjaan ei tule vehnää, vaan kuohkean valkuaisvaahdon sekaan siivilöidään mantelijauhoa. Rahkatäyte keventää hieman makua ja päälle valutettu suklaa kruunaa koko komeuden.

Pohjan paistoaika ei kannata olla liian pitkä, sillä muuten se kuivahtaa ja on vaikeampi rullata. Itselläni kävi tällä kertaa pieni kämmi, ja pohja unohtui liian pitkäksi aikaa paistumaan, jolloin se oli hieman liian kuivakka kieputtaa. Onneksi tämä leivos on rouhean rustiikkinen, joten pienet halkeamat eivät haittaa.


Mansikkainen budapest-leivos


8-10 annosta

Gluteeniton

Pohja:



  • 5 valkuaista

  • 2 dl taloussokeria

  • 1,5 dl mantelijauhoa

  • 0,5 dl perunajauhoa

Täyte ja koristelu:



  • 250 g maitorahkaa

  • 2 dl vispikermaa

  • 0,5 tl vaniljasokeria

  • 1/3 - 1/2 dl taloussokeria

  • 0,5 l tuoreita mansikoita

  • 50 g tummaa suklaata



Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Erottele valkuaiset kuivaan ja puhtaaseen vatkauskulhoon. Varo, ettei keltuaista pääse yhtään sekaan, sillä muuten valkuaiset eivät vatkaudu kuohkeaksi.

Vatkaa valkuaiset sokerin kanssa kermavaahtomaiseksi, kovahkoksi vaahdoksi. Siivilöi manteli- ja perunajauho vaahdon sekaan ja nostele seos sekaisin esimerkiksi nuolijan avulla.

Pursota tai levitä massa leivinpaperilla vuoratulle pellille tasaisesti ja paista 225 asteessa n. 7-8 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskettua. Nosta jäähtymään pöydälle ja valmista sillä välin täyte.

Vatkaa vispikerma melkein valmiiksi ja lisää loppuvaiheessa vatkausta rahka, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa vielä hetki, kunnes seos on jämäkkää.

Levitä rahkaseos jäähtyneen pohjan päälle niin, että kieputuksen aloituspäässä on paksuin kerros massaa.

Viipaloi tuoreita mansikoita pinnalle ja rullaa levy kevyesti rullalle.

Laita suklaapalat elintarvikepussiin ja sulje se solmulla. Anna pussin olla hetki lämpimässä vedessä, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Leikkaa pussin kulma auki ja valuta se kakkurullan päälle.

Ei kommentteja