Uudet perunat ja villi pekonimuhennosVielä ennen juhannusta nokkoset ovat parhaimmillaan, joten sitä kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa niin paljon kuin mahdollista. Nokkonen sisältää mm. paljon rautaa, sekä C-vitamiinia. Sitä käytetään ruoissa pinaatin tapaa, esimerkiksi leipään, lettuihin, keittoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin ja muhennoksiin. Pieniä nokkosen lehtiä ei tarvitse edes ryöpätä kiehuvassa vedessä, sillä ne pehmenevät hyvin paistettaessa.

Nokkosen käsittelyyn kannattaa ottaa kumihanskat, jolloin välttyy ikävältä polttelulta. Lehdet voi kerätä suoraan ilman puisia varsia hanskat kädessä. Kun nokkoset on kerätty. Keitä vettä kattilassa. Huuhtele poimitut lehdet lävikössä kylmällä vedellä ja kaada ne sen jälkeen kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi. Siivilöi sen jälkeen lehdet pois vedestä ja huuhdo vielä kylmällä vedellä.

Nokkosen keitinveden voi käyttää vaikkapa kasvien kasteluun, joten hukkaan sitä ei kannata kaataa.


Nokkosen kerääminen on helppoa kumihanskat kädessä.

Uudet perunat maistuvat hyvälle erilaisten muhennosten kanssa, ja pekoni nyt maistuu muutenkin lähes mihin tahansa yhdistettynä. Monesti olen kuullut kuinka ihmiset pohtivat, miten uudet perunat valmistetaan, tai miten perunoista ei tulisi vetisiä.

Omaksi suosikikseni on muodustunut perunoiden höyrytys, sillä se kypsentää perunat hienovaraisesti, eivätkä ne hajoile tai vetisty liikaa. Itselläni ei ole omaa erillistä höyrykattilaa tai keitintä, mutta käytän mehumaijan pohja- ja lävikköosaa kansineen. Olen siis jättänyt välistä pois vain sen mehun kerääjäosan.


Pekoni-nokkosmuhennos uusien perunoiden kera


kahdelle

gluteeniton

  • nokkosia (reilu puoli litraa tuoreena ilmavasti kerättynä tai n. 0,5 dl ryöpättyä nokkossilppua)

  • 400 g uusia perunoita

  • 120 g pekonia

  • 2 rkl voita

  • 1 rkl väkevää sinappia

  • 1 dl kuohukermaa

  • mustapippuria

  • (suolaa)

Jos käytät jo valmiiksi ryöpättyjä nokkosia aloita ruoan valmistus perunoista. Jos nokkoset kaipaavat kiehautusta, aloita niistä. Kiehauta lehtiä muutama minuutti kuumassa vedessä. Huuhdo sen jälkeen kylmällä vedellä, valuta ja pieni lehdet veistellä silpuksi.

Pese uudet perunat ja laita ne kypsymään höyrykattilaan kastikkeen valmistuksen ajaksi. Perunoiden koosta riippuen aikaa menee noin 15 min. Uudet perunat kypsyvät höyryssä lempeästi, eivätkä muutu vetisiksi. Höyrykattilan pystyy kyhäämään tarvittaessa mehumaijan pohja- ja reikäosasta tai kattilasta ja läviköstä.

Silppua pekoni kuutioksi ja paista voin kera pannulla niin että liha hieman ruskistuu. Mausta pippurilla ja nosta nokkossilppu joukkoon sinapin kera. Anna paistua vielä minuutti - pari. Kaada kerma joukkoon ja anna muhia hiljalleen n. 5 min. Tarkasta suola ja tarjoa uusien perunoiden kera.

Ei kommentteja