Miten tehdään ruskea kastike - katso videoRuskea kastike on jokaiselle suomalaiselle varmasti tuttu. Silti monesti saa kuulla, kuinka ihmiset kertovat että ruskea kastike ei jostain syystä onnistu.
Vaikka tämä kastike onkin suht helppo ja nopea valmistaa, tarvitaan sen teossa hieman malttia ja muutamia työvaiheita.
Nokallinen pieni pannu tai kattila on hyvä laittaa ensitöiksi levylle vedellä täytytynä lämpenemään. Kuuma vesi toimii paremmin kastikejauhoihin kaadettaessa.
Veden tilalla voi käyttää myös lihalientä.

Valurautainen pannu on hyvä ruskean kastikkeen valmistamiseen.

Kastikkeen valmistamiseen kannattaa valita valurautainen pannu tai kasari, mutta toki muutkin materiaalit käyvät.
Klassista makua haettaessa ei kannata vaihtaa perusraaka-aineita, mitkä ovat voi, maustepippuri ja merisuola. Tämä onkin yksi niistä kohdista, missä monella menee valmistus vikaan, kun valitaankin käyttöön margariini, mustapippuri ja sydänmerkillä varustettu suolajaloste. Näillä ei yksinkertaisesti saa sitä makua aikaan, mitä mummon perinteinen ruskea kastike kaipaa.

Toinen kriittinen kohta on jauhojen ruskistaminen. Toiset eivät malta ruskistaa tarpeeksi ja toiset kärventävät jauhot liian mustiksi.
Tähän auttaa pitkäjänteisyys, eli levy kannattaa pienentää keskilämmölle jauhojen lisäämisen jälkeen. Tällöin ruskistuminen kestää kauemmin, mutta kypsyminen on samalla myös hallitumpaa.
Turhaan ei ohjeeksi sanota pähkinänruskeaa, kun puhutaan oikeasta voi-jauhoseoksen paahtoasteesta. Jos olet hyvin epävarma kokki, ota oikeasti viereen vaikkapa se hasselpähkinä, mihin vertaat väriä. Kun kokemusta karttuu, kokki tunnistaa oikean kypsyyden jo pannulta lähtevästä tuoksusta.

Kun sävy on sopiva, on aika kaataa neste joukkoon. Pannua voi nostaa tarvittaessa hieman sivuun kuumalta levyltä ja vettä kaadetaan koko ajan sekoittaen. Tähän käy hyvin vispilä, puulasta tai -haarukka. Pannusta riippuen valitse joko metallinen, puinen tai muovinen. Itse tykkään käyttää valuraudan kanssa metallivispilää.
Älä hulauta kaikkia vesiä kerralla, vaan kaada neste erissä. Näin pystyy kastikkeen paksuutta hyvin säätelemään. Nesteen määrään vaikuttaa mm. pannun koko, kypsytysaika, ja levyn lämpö. Tarvittava määrä voi vaihdella hyvinkin paljon.Ruskean kastikkeen voi tarjoilla sellaisenaan, mutta sitä voi myös varioida lähes loputtomasti. Pieni tilkka kermaa tai hyppysellinen yrttejä tekee ihmeitä. Ruskistettu jauheliha tai nakit, lihapullat tai porsaan rapeaksi paistetut kylkisiivut sopivat hyvin ruskean kastikkeen sekaan.
Myös voissa haudutettu sipuli tai maksasuikaleet ovat hyviä.


Ruskea kastike 

4-6 hengelle


  • 30 g voita
  • 30 g vehnäjauhoja 
  • n. 5dl vettä tai lihalientä 
  • maustepippuria
  • merisuolaa

Kuumenna pannu ja lisää voi. 
Anna voin kuplahtaa ja lisää sitten jauhot. 
Pienennä levy keskilämmölle ja anna jauhojen kaikessa rauhassa ruskistua kauniin ruskeaksi koko ajan sekoitellen. 
Kun voi-jauhoseos on pöhkinänruskeaa, kaada kuumaksi keitettyä vettä pienissä erissä pannulle. Käytä sekoittamiseen vispilää tai puuhaarukkaa.
Mausta merisuolalla ja maustepippurilla. 
Lisää halutessasi kuohukermaa pieni tilkka. 

Ei kommentteja