Banaani-kaakaokakkuset ja ärräpäitä tienhoidosta


Tuhdit joulunajan leivokset alkavat jo kyllästyttää, joten pienenä herkkuna toimii helpot banaani- ja jogurttipohjaiset kakkuset, joissa on myös hieman vähemmän sokeria.

Taikinasta tulee ihanan meheviä, muffinimaisia pikkukakkuja,  mitkä sopivat hyvin aamiaiselle tai iltapäivän välipalaksi.
Banaani-kaakaokakkuset


12 kpl
Kananmunaton


  • 1 kpl banaania
  • 150 g maustamatonta jogurttia
  • 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 0,5 dl hienoa sokeria
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl mantelijauhetta
  • 2,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 75 g voita


Kuori banaani kulhoon ja lisää jogurtti. Aja sauvasekoittimella seos sileäksi ja lisää kaakaojauhe, sekä sokerit.
Sekoita leivinjauhe mantelijauheeseen ja jauhoihin. Lisää jauhot sekä sulatettu voi.

Lusikoi taikina 12 muffinivuokaan ja paista 200 asteessa n. 20 min.

Kävimme taas Keski-Suomessa kotikonnuillani ihmettelemässä lunta ja teiden liukkautta. Viimeksi ajaminen on varmaan jännittänyt yhtä paljon autokoulussa, ja sain monesti ajon aikana sydämen tykytyksiä, kun auto kuudenkympin vauhdissakin alkoi sutimaan tai puskemaan ojaan.
Täällä etelämmässä tiet ovat usein sulat, joten ei ole tarvinnut monesti stressata tuolla lailla, säilyykö hengissä ajaessaan paikasta A paikkaan B.

Kaverin eräästä facebook-päivityksestä tajusinkin, että tosiaan, tiekarhuja ei enää näe juuri missään. Ennen ne rouhi jäisen tien rosoisemmaksi, mutta silti tasoittaen suuret urat, jolloin autolla ajaminen oli turvallisempaa. Nykyisin tässäkin mennään säästöt edellä, turvallisuudesta viis, eli eipä näy tiekarhuja enää juuri missään.
Monesti saa ihmetellä, miksi nelostien lähiseudulla tapahtuu niin paljon vakavia kolareita Joutsasta pohjoiseen päin. En kyllä yhtään ihmettele, sillä sääolosuhteet ovat haastavat ja nykyiset tienhoitokäytännöt on poimittu jostain etelänmaasta.
Kaikenlaista hienoa teknologiaa syydetään valokuitukaapelista lähtien, mutta teitä ei saada pidettyä turvallisena. Se jäinen talvi ei kai keneltäkään ole jäänyt huomaamatta.
Pimeän kaamoksen jälkeen täällä jostain syystä seotaan lyhyestä kesäkaudesta niin kovasti, että syksyllä se talvi taas yllättää aivan täydellisesti.
Sähkötkin on monesta mökistä pois päiviä joka talvi, eikä kehitystä huoltovarmempiin ratkaisuihin ole näkyvissä.
Oikea tilannenopeus autoillessa on tottakai liikenneturvallisuuden kannalta varmaan suurin vaikuttava tekijä, mutta missä menee se raja, milloin järki ja turvallisuus kumoutuu säästösyihin? Meno on aika holtitonta.


Ei kommentteja