Helppoa kesäruokaa yrttiöljyn avulla ja maukkaiden uusien perunoiden salaisuus


Aivan ihana alkukesä! Lämpimiä päiviä on ollut enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.
Kaunis sää onkin pitänyt minut ulkona multapenkkien äärellä hyvin tiiviisti, ja ruoanlaittoon ei ole malttanut jäädä niin aikaa.


Onnea on möyhentää pihamaalta! :D

Koulut loppuivat ja kesä voi alkaa.Kesäisiä makuja ruokaan saa ihanilla yrttiöljyillä. Kasvikset ja lihat grillataan tai paistetaan pannulla ja päälle valellaan mausteöljyä.

Itse rakastan salvian, valkosipulin ja savusuolan yhdistelmää oliiviöljyyn sekoitettuna. Tämä sopii monille kasviksille ja lihoista varsinkin broilerille.
Oma kesäsuosikkini, olkaa hyvä!

Kesän monitoiminen salvia-valkosipuliöljy


  • 1 dl oliiviöljyä
  • 10 kpl salvian lehtiä
  • 2 kpl valkosipulin kynsiä
  • 0,5-1 tl savusuolaa
  • mustapippuria

Silppua salvia ja valkosipuli pieneksi ja lisää öljyyn savusuolan ja myllystä rouhitunrmustapippurin kanssa. Anna tekeytyä vähintään 10 min, mutta öljyn voi tehdä jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Valele grillatulle broilerille, kaalille tai perunoille. Kokeile myös kastaa leipää yrttiöljyyn.
Tämä ohjeen määrä öljyä meni 500 g kaalia, 500 g broilerin sisäfileetä, 500 g uusia perunoita.


Uudet perunat toimivat todella hyvin tällä setillä. Paljastankin tässä salaisuuden, miten minä valmistan herkulliset uuden sadon potut.
Perunat höyrytetään kypsiksi, mutta jätetään silti hieman napakoiksi. Itselläni on pieni höyryritilä, mikä sopii tavalliseen kattilaan. Se on näppärä kapistus muidenkin kasvisten höyryttämiseen, ja kypsennän sillä perunatkin kesät talvet. Suosin höyryä, sillä se säästää perunan vitamiineja ja pitää hyvän rakenteen.

Mutta ei se pelkkä kypsennys ole se juttu uusissa perunoissa, vaan homma vielä jatkuu. Voi ja tilli on toki ihana klassikko, mutta palataan siihen yrttiöljyyn.
Öljy on hyvä valmistaa ensimmäisenä, jolloin sen maut kerkeävät tekeytyä sillä aikaa, kun ruoka kypsyy.
Höyrytetyt perunat käytetään kuumalla pannulla tai grillissä ottamassa pintaansa hieman väriä. Paiston loppuvaiheessa perunoita painetaan paistinlastalla sen verran, että ne hieman litistyvät ja halkeilevat. Näin maukas yrttiöljy pääsee paremmin maustamaan perunat. Nosta perunat tatjoiluvuokaan ja valele öljyllä.

Toinen loistava käyttökohde salvialla maustetulle oliiviöljyllä on varhaiskaali. Kaalinlohkot grillataan tai paahdetaan kuumalla pannulla ja nostetaan sen jälkeen uunivuokaan tai folioon. Pinta sivellään salviaöljyllä ja annetaan kaalien tekeytyä grillissä kannen alla tai uunissa 5-10 minuuttia.

Kolmas herkullinen kohde öljylle on broilerin maustamattomat sisäfileet. Fileet grillataan n. 3 minuuttia per puoli ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Valellaan mausteöljyllä ja annetaan tekeytyä miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti.

Ei kommentteja