Rapujen keittäminen


Rapuohjeista perinteisin sisältää vain tilliä, suolaa ja ripauksen sokeria, mutta niiden keitinliemen voi maustaa rohkeasti esimerkiksi oluella ja valkosipulilla.


Rapujen keittämistä varten on varattava mahdollisemman suuri kattila, missä pitää olla tarpeeksi kiehuvaa nestettä, jotta ravut kuolevat nopeasti.
Itse keitin 20 kpl isohkoja rapuja, ja käytössäni oli 10 litran kattila. Viisi - kuusi litraa keitinlientä oli juuri sopiva tälle määrälle.


Saksiniekkojen syöminen on enemmän ohjelmanumero ja ajanvietettä, kuin mahan täyttöä. Siksi rapujuhliin kannattaa varata muutakin syötävää, jos vierailta loppuu into rapujen availuun.
Maisteluun sopii hyvin viisi kappaletta rapuja per syöjä. Syömistä helpottamaan kannattaa varata rapuveitset ja katsoa avaamisvinkit vaikkapa YouTubesta.

Elävät ravut säilytetään viileässä, kosteilla lehdillä vuoratussa laatikossa. Sellaisessa ne säilyvät muutaman päivän, mutta mitä nopeammin valmistat ne ruoaksi, sen parempi.


Keitetyt ravut

Neljälle alkupalaksi

  • 20 kpl isoja eläviä rapuja
  • 5 litraa vettä
  • 2 kpl 0,33 l pilsneriä
  • 1,75-2 dl merisuolaa
  • 1/4 dl taloussokeria
  • 2 punttia kruunutilliä
  • 5 kpl valkosipulinkynsiä 
  • 10 litran kattila


Mittaa kattilaan vesi, olut, suola, sokeri, tilli ja kuoritut valkosipulinkynnet. Valkosipulin voi kevyesti painaa rikki veitsen tai lautasen alla, jolloin ne antavat paremmin makua.
Peitä kattila kannella ja kuumenna kiehuvaksi.

Huuhdo ravut viileällä vedellä tarkasti. Tarkasta, että kaikki ovat eläviä ja poista kuolleet yksilöt. Kuolleet ravut pilaantuvat nopeasti, jopa parissa tunnissa, joten käytä vain elävät.

Kun vesi kiehuu kunnolla, upota ravut yksitellen veteen. Veden täytyy koko aika kiehua voimakkaasti, ja rapu pitää painaa kokonaan veden alle, jotta turhaa kärsimystä ei tule. Rapu kuolee nopeasti, kunhan muistaa nämä kaksi edellä mainittua asiaa.
Rapuja ei kotioloissa pysty tainnuttamaan ennen keittoa, sillä niiden hermojärjestelmä on sellainen, että esimerkiksi niskojen katkaisu ei ole riittävä tainnutusmuoto.

Kun kaikki ravut on satu keittymään, anna niiden kiehua kannen alla koosta riippuen 8-12 minuuttia.
Nosta kypsynyt tillipuntti pois ja lisää toinen tuore nippu tilalle.

Jäähdytä rapukattila nopeasti kylmässä vesihauteessa, ja tehosta jäähtymistä tarvittaessa lisäämällä jääpaloja veteen.
Anna sen jälkeen rapujen maustua keittoliemessään jääkaapissa ainakin 10 tuntia.
Huolehdi riittävästä jääkaapin viileydestä.
Nosta ravut liemestä juuri ennen tarjoilua ja koristele tillinoksilla ja sitruunalohkoilla.
Ravut eivät kestä pitkää säilytystä.

Ei kommentteja