torstai 31. maaliskuuta 2016

Hävikkiherkku - uunipyttäri



Monesti perunoita tulee keitettyä liikaa, kun ei ikinä tiedä ovatko lapset syömäpäällä vai eivät. Kun nälkä yllättää ja kaapista löytyy vain keitettyjä perunoita ja nakkeja, saa laiskakin kokki loihdittua näistä herkullista pikaruokaa.
Tähän  reseptiin sopii kaveriksi myös esim. porkkana- tai lanttukuutiot tuomaan makua.
Vihreät, tuoreet yrtit ovat kiva säväys tähän yksinkertaiseen ruokaan, mutta toki kuivatutkin käyvät.


Nakkiperunat uunissa

2-4 hengelle

  • n. 10 kuorittua jäähtynyttä perunaa
  • n. 150 g nakkeja
  • 1/2 sipulia
  • 2 kynttä valkosipulia
  • suolaa
  • mustapippuria


Pinnalle uunin jälkeen:


  • ketsuppia
  • sinappia
  • yrttejä, esim. timjami, basilika


Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Kuori keitetyt perunat ja kuutoi ne pienemmäksi. Lado ne vuokaan nakkiviipaleiden ja sipulikuutioiden kera. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää voinokareet ja valkosipulimurska paista n. 20 min uunissa.
Kaada pinnalle sinappia ja ketsuppia, sekä yrttisilppua.


lauantai 26. maaliskuuta 2016

Viimehetken vinkki pääsiäisen leivontaan: Rahkatäyte pulliin



Rahkatäyte pulliin

Tästä määrästä tulee runsaat täytteet 2,5 dl pullataikinalle

  • 1- 1,5 dl vettä
  • 1 dl paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
  • 1,5 dl appelsiinimehua
  • 1 dl hienoa sokeria
  • 1 pienen sitruunan raastettu kuori
  • 1 pienen sitruunan mehu/puolikas ison sitruunan mehu
  • 250 g maitorahkaa


Mittaa kaikki muut aineet paitsi rahka kulhoon ja vatkaa tasaiseksi muutaman minuutin ajan.
Omassa kreemijauhepurkissa käyttösuhde oli 1 osa jauhetta ja 3 nestettä.
Raasta pestyä sitruunan kuorta mukaan ja lisää sitruunan mehu.
Lisää lopuksi rahka. Lisää vettä notkeuden lisäämiseksi tarpeen mukaan.

Pyöritä pullat ja kohota liinan alla. Paina jauhotetulla lasilla reilu. 5 sekuntia per pulla, jotta taikina ei enää nouse kuopastaan takaisin ylös ja täyte pysyy kuopassaan.
Voitele pullien reunat ja täytä täytteellä.
Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.


tiistai 22. maaliskuuta 2016

Keväinen persikka-juustokakku gluteenittomasti



Resepti on tehty Schärille ja löytyy myös täältä.
Juustokakut, ovat aina yhtä ihania ja mielestäni niihin ei vain voi kyllästyä. Pääsiäiseksi sopii hyvin tämä liivatteilla hyydytetty,  rahkaa sisältävä juustokakku, jonka kruunaa persikkalohkot kiilteen alla.


Gluteeniton persikka-juustokakku


kymmenelle  
gluteeniton

Pohja:

  • 150 g Schär Digestive Landtaler gluteenittomia keksejä
  • 50 g valkosuklaata
  • 30 g voisulaa


Täyte:

  • 2 dl kuohukermaa
  • 250g rahkaa
  • 200 g tuorejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl hienoa sokeria
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • sitruunan kuorta
  • 3 kpl (6 g) liivatelehtiä


Päällynen:

  • 410 g säilykepersikoita (sokeriliemessä)
  • 2 dl persikoiden sokerilientä
  • 0,5 dl appelsiinimehua
  • 3 kpl (6g) liivatelehtiä


Valmistus:

Vuoraa irtopohjavuoan pohja (halkaisija n. 26 cm) leivinpaperilla ja voitele reunat voilla tai öljyllä. Näin kakku irtoaa paremmin vuoasta.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Murskaa valkosuklaa ja keksit pieneksi muruksi joko tehosekoittimessa tai muovipussissa nuijan avulla. Lisää sekaan lämmin, sula voi ja sekoita.
Painele murumassa irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi levyksi ja paista pohjaa uunissa n. 5-7 min.
Nosta vuoka uunista ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Valmista sillä välin täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma erillisessä kulhossa.
Sekoita toisessa kulhossa sokeri, ripaus raastettua sitruunankuorta, vaniljasokeri, rahka ja tuorejuusto.
Purista liivatelehdet kuivaksi ja yhdistä sitruunanmehuun. Kuumenna seos mikrossa tai pienessä kasarissa kuumaksi niin, että liivate liukenee mehuun.
Kaada ohuena nauhana tuorejuusto-rahkaseokseen kokoajan vatkaten massaa. Tähän on hyvä yleiskone tai sähkökäyttöinen käsivatkain.

Kun liivate on sekoitettu tasaisesti massaan, nostele lastan avulla kermavaahto kahdessa erässä sekaan.
Kaada massa irtopohjavuokaan ja kopauta vuoka kerran pöytään, jotta isot ilmakuplat lähtevät.
Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Viipaloi säilykepersikat ohuiksi siivuiksi ja asettele ne hyytyneen kakun päälle vuokaan.
Säästä säilykepurkin sokerilientä 2 dl kiillettä varten.
Liota liivatteet pehmeiksi kylmässä vedessä.
Kuumenna sillä välin 2 dl sokerilientä ja 0,5 dl appelsiinimehua kattilassa.

Lisää puristellut liivatteet sekaan ja sekoita tasaiseksi.
Anna hyytyä jääkaapissa vielä muutama tunti.



Hyvää pääsiäistä!


keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Ricottabroileria



Pääsiäisteemalla mennään edelleen. Sitruuna ja broilerinliha ovat maukas, pääsiäiseenkin sopiva makuyhdistelmä, johon säväyksen antaa ihanat yrtit. Voit mieltymyksiesi mukaan valita jonkin kolmesta vaihtoehdosta, mutta hyvää tulee myös yhdistämällä timjami, salvia ja rakuuna.

Fileet voi täyttää jo edellisenä iltana odottamaan jääkaappiin ja nostaa uuniin vasta seuraavana päivänä ennen ruokailua. Näin maut kerkeävät tasaantua ja ruoan valmisteluun ei mene kauaa aikaa itse pääsiäisenä.

torstai 10. maaliskuuta 2016

Pääsiäisjätski ilman jäätelökonetta



Pääsiäistä ajatellen minun teki mieli kokeilla jotain raikasta ja viileää jälkiruokaa. Testasin ensimmäisen erän rahkan kanssa, mutta mielestäni lopputulos ei ollut niin täyteläinen kuin täyteläisemmällä mascarpone-tuorejuustolla tehtäessä. Rahka sai jäädä siis lopullisesta versiosta.
Tähän jäätelöön ei tarvitse jäätelökonetta, vaan massa jäädytetään kulhossa.

Kermaisen, mutta hieman sitrukselle maistuvan jäätelön seuraksi sopii raikkaat hedelmät, ja suklaahippuset eivät koskaan ole liikaa.
Osan suklaahipuista voi myös sekoittaa jäätelömassan sekaan.