Viipurinrinkelit


Sain jo joku aika sitten mieheni tädiltä ihanan vanhan reseptikirjan 1900-luvun alusta.
Vihdoin olen saanut aikaiseksi kokeilla siletä paria reseptiä ja tässsä niistä yksi - Wiipurin rinkilät.
Ohjeita on monenlaisia, ja tässä ei taikinan valmistuksesta itsessään oikeen puhuttu mitään, mutta taikina muistuttaa yleensä aika paljon pullataikinaa.



Jauhot kannattaa vaivata osissa, sillä itselleni kävi klassinen munaus jauhojen kanssa ja rysäytin kerralla liikaa ja meinasi tulla liian paksua taikinaa.
Viipurinrinkeleihin käytetään mausteena kardemummaa ja muskottikukkaa. Muskottikukan maku on miedompi ja pehmeämpi kuin saman puun toinen tuotos, muskottipähkinän. Juuri tuosta muskottikukasta tulee viipurinrinkelille ominainen maku. Jos et satu löytämään muskottikukkaa, niin toki sen voi korvata muskottipähkinällä, mutta tällöin maustetta on laitettava vähemmän ja maku ei aivan täysin ole sama.

Laitan ensin alkuperäisen reseptin ja perään miten tein itse.



Wiipurinrinkilä



  • 10 lit maitoa
  • 20 kpl munaa
  • 5,5 kg sokeria
  • 1,1 kg voita
  • 1 paketti hiivaa (ennen hiiva oli 400g paketeissa)
  • 30 tl kardemummaa
  • 5 tl muskottikukkaa
  • 25 kg vehnäjauhoja



Taikina alustetaan illalla ja aamulla tehdään rinkilöitä kovasti hieroen, ja kun ovat nousseet uuniinpantaviksi, rinkilät? kastutetaan kiehuvassa vedessä ja sitten olkien päälle paistumaan.
Wiipuri 19/V 1925

Viipurinrinkelit nykyisin

n. 10 pientä


  • 1 litra täysmaitoa
  • 0,550g sokeria
  • 40 g hiivaa
  • 3 tl kardemummaa
  • 0,5 tl muskottikukkaa
  • 2 kpl kananmunia
  • 110g pehmyttä voita
  • n. 2,5 kg vehnäjauhoja



Lämmitä maito kädenlämpöiseksi sokerin kanssa ja murenna hiiva joukkoon.
Hiero mausteet hienoksi morttelissa ja lisää maitoon.
Vatkaa kananmunan rakenne rikki lisää sekin maidon sekaan.
Lisää erissä jauhoja ja pehmyt voi sekaan ja vaivaa tasaiseksi.
Vaivaamiseen kannattaa käyttää isoa yleisonetta, sillä litrainen taikina on aika kova veivattava käsin.

Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai viileässä huoneessa muutama tunti.
Vaivaa taikinaa alustalla ja vanuta sitä samalla. Tämä tekee rinkeliin paremman rakenteen.
Jaa taikina kymmeneen osaan ja vaivaa niistä pitkulaisia päistä ohuempia pötköjä. On makuasia kuinka paksuja rinkeleitä haluaa, mutta yhden pötkylän mitta kannattaa olla n. "käsiharan mitta", eli kun kädet ovat hieman levällään toisistaan. Olisiko tarkempi mitta n. 80 cm.
Kiepauta rinkeli ja nosta leivinpaperille kohoamaan. Kohota liinan alla huoneen lämpötilasta riippuen n. tunti. Mitä lämpimämpää, sen nopeammin taikina kohoaa, mutta mitä viileämmässä jaksaa kohottaa hitaammin, sen parempi rakenne tulee.

Kun rinkelit ovat kohonneet, voitele kuumalla vedellä pinta ja paista 225 asteisessa uunissa n. 20 min.
Voitele vielä runsaalla kuumalla vedellä kun ovat tulleet uunista.
Jos haluat kiltävän pinnan, käytä uuniin laitettaessa kananmunaa voiteluun.
Anna jäähtyä hieman liinan alla.
Rinkelit kuivuvat herkästi, joten laita ne mahdollisimman pian vaikka muovipusseihin ja sulje ne tiiviisti.

Viipurinrinkelin maku tekeytyy muutaman päivän, mutta maistuvat ne hyviltä juuri uunista
tulleenakin.

Katso alta pieni videopätkä viipurinrinkelin muotoilusta.



Taikinan vanuttaminen.




1 kommentti

  1. Hyvänkuuloinen resepti, ja kiva kun on videokin. :)
    Hauskaa että näinkin vanhasta reseptistä voi bongata lähes samanlaisen käsialan kuin mitä itselläni on! :D Ihana aarre tuollainen kirja, innolla odotetaan muitakin reseptejä ;)

    VastaaPoista