Maksaa kermakastikkeessa


Maksakastikkeeseen kannattaa käyttää mahdollisimman tuoretta maksaa. Toisin kuin liha yleensä vanhetessaan mureutuu ja muuttuu paremmaksi, kannattaa sisäelimet käyttää tuoreeltaan. Kastikkeeseen kannattaa valita ennemmin naudan- kuin sian maksaa, sillä se ei haise/maistu niin pistävältä. Myös poron tai hirvenvasan maksa on kokeilun arvoisia, jos joskus sellaista sattuu olemaan tarjolla.
Maksa on hyvinkin edullista, kilon saa n. 7 eurolla ja samalla saa roimasti rautaa ja A-vitamiinia.



Maksaa kermakastikkeessa

4-6 hengelle


  • n. 400-500g naudan maksaa
  • 0,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria tai mustapippurin ja maustepippurin seosta


kastike


  • 1,5 dl lihalientä
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 1 rkl sinappia
  • (2 rkl konjakkia)
  • suolaa, pippuria



Tarjoiluun:

voissa haudutettua sipulia
kohmeisia puolukoita (sokeria)



Kuori ja viipaloi sipuli odottamaan paistoa.
Kuivaa maksa ja poista pinnalta kalvot veitsen avulla. Viipaloi n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja poista samalla myös sitkeät verisuonet.

Sekoita lautasella vehnäjauhot (tai gluteenittomat jauhot), suola ja pippuri ja kääntele talouspaperissa kuivatut maksaviipaleet jauhoissa.

Kuumenna pannu. Hauduta sipulit reilussa voissa keskilämmöllä pehmeiksi ja hieman rusehtaviksi. Tämä tarkoittaa että ne ovat karamellisoituneet ja maku muuttunut hieman imeläksi.
Kaada sipulit odottamaan syrjään.

Lisää pannulle taas nokare voita ja paista maksaviipaleita muutama minuutti molemmin puolin. Varo polttamasta pinnassa olevia jauhoja.
Riipouen pannun koosta, tämä määrä kannattaa paistaa kahdessa erässä. Ensimmäisen erän jälkeen pannu kannattaa huuhtaista kuumalla vedellä puhtaaksi, jotta jauhon rippeet eivät mustu.

Kun viimeinen maksaerä on paistettu, lisää pannulle lihaliemi, kerma, sinappi, konjakki, ripaus suolaa ja pippuria myllystä. Halutessasi voit liekittää maksapalat konjakilla ennen muiden kastikeaineiden lisäystä, mutta se ei ole välttämätöntä.
Nosta puolet karamellisoidusta sipulusta kastikkeen sekaan makua antamaan ja jätä loput koristeluun. Anna kastikkeen hiljalleen hautua vielä hetki ja tarkasta maku. Lisää tarvittaessa lisää suolaa.



2 kommenttia

  1. Mmmmmhhh! Slurps! Sipulia, puolukkaa ja maksaa, siinä on lautasella todelliset superfoodit!

    VastaaPoista
  2. Superfoodia , todellakin! :) Nykyisin liian ala-arvostettua ruokaa a-vitamiinipelottelun takia. :/

    VastaaPoista