Untuvia ja uuniruokaa

Blogissa on ollut hieman hiljaista, pääsiäisen jäljiltä. Pääsiäinen meni siis ihan hyvin, ja tuli käytyä siskon synttärikahveillakin Keski-Suomessa.



Minulla on kaapissa ollut jemmattuna jo kauan aikaa sitten teurastetun ja kynityn kukon höyhenet ja ajattelin niitä käyttää askarteluun joskus.
Eivät likaisina siis ole lojunut kaapissa, vaan pesin höyhenkasan teurastuksen jälkeen vetoketjulla suljettavan tyynyliinan sisässä pesukoneessa 60-asteen pesuohjelmalla ja kuivattelin pyyhkeen päällä. Isoimmat sulat olisi voinut jättää käsittelemättä näin, sillä osa katkeili, mutta pienet untuvat näyttivät tykänneen pesusta.

Suuren osan sulista käytin jo aiemmin kyhäämiini enkelin siipiin, mutta jäljellä on vielä isohko kasa untuvaa ja pieniä höyheniä. Päätin tuota kekoa pienentää muutamalla höyhenellä ja askartelin siskolleni korvakorut synttärilahjaksi.

Korvisten tekoon olisi varmaan ollut joku siistimpi ja helpompikin tapa, mutta tein niistä tarvikkeista mitkä kotoa löytyi.
Koruihin meni siis korulankaa, korvakorukoukut, pujotettavat korutimantit, kuumaliimaa, höyheniä.

Ensin valitsin pienehköt ja kauniit höyhenet, n. 3 kpl per korvis, ja niputin ne yhteen kastamalla päät kuumaliimaan. Kun liima oli vielä sulaa, upotin korulanganpään siihen.
Kieputin lankaa höyhenten päähän ja samalla muotoilin lenkin, mihin pujotin pujotettavan "timantin" ja korvakorukoukun.

Kieputin vielä muutaman kierroksen korulankaa ja leikkasin langan poikki. Langan pään sai sormin paineltua huomaamattomaksi.












Kotiin palattua maistui taas kunnon uuniruoka, joka sai rauhassa muhia neljä tuntia uunissa. Mikään ei voita ylikypsää ja mureaa possunlapaa!

Ylikypsä possunlapa




  • n.0,8 - 1 kg uunilihaa/possun lapaa
  • öljyä tai voita vuoan voiteluun
  • 2 rkl yrttimaustetta (käy lähes mikä yrttiseos vaan, esim. timjamia, basilikaa)
  • 2 rkl savupaprikajauhetta
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl soijakastiketta
  • n. 2 rkl merisuolaa
  • n. 2 dl lihalientä


Ripottele mausteet ja suola lihan pintaan ja nosta liha öljyllä voideltuun uunivuokaan. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja anna lihan maustua sillä aikaa huoneenlämmössä. Kun liha on levännyt huoneenlämmössä n. 30-60 min, nosta se uuniin ja paista 30 min.
Pienennä sitten lämpö 150 asteeseen.
Jatka paistamista n. 3-4 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja mureaa. 
Lihaa kannattaa pari kertaa valella paiston aikana uunivuoassa olevalla liemellä. Vettä tai lihalientä voi tarvittaessa lisätä paiston aikana.
Jos tuntuu että pinta paistuu liikaa tai liha kuivuu, laita folio päälle.

Syö suoraan sellaisenaan, tai nyhdä se nyhtölihan tapaan pieneksi silpuksi ja sekoita uunivuoassa olevan liemen kanssa.





4 kommenttia

  1. Onpas kiva höyhenidea;hienot korut:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Mietiskelin tässä, että varmaan olisi olemassa jotain sinettejä mihin höyhenet voisi liimata tai puristaa, niin näitähän tekisi helposti ja nopeasti. Täytyisi perehtyä noihin askarteluliikkeiden nippelinappeli tarjontaan.

      Poista
  2. Käytitkö mitään pesuainetta niiden höyhenten pesuun? Varmaan joku "herkän pyykin ohjelma"? Meillä on muutamia sulkia viime syksynä teurastetusta kukosta. On olleet talven ladossa pahvilaatikossa ja alunperinkin siis siistejä. Ihan kun hienoimpia irtosulkia. En vaan oo keksiny miten niitä pitäis käsitellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin lueskelemassa miten olin nuo höyhenet pessyt ja olinkin pessyt ne 90 asteen pesuohjelmalla ja linkouksen pistin pienimmälle. Ensin teurastuksen jälkeen liotin kylmässä mäntysuopavedessä ja seuraavana päivänä huuhdoin. Pienen tilkan perus pesuainetta taisin käyttää. Eihän niitä siistejä sulkia tarvitse oikeastaan mitenkään käsitellä, ainakaan ne isoimmat eivät tykkää konepesusta kun katkeilevat ja alkavat harittaa.

      Poista