Kauramaidon haastaja?Monella on varmasti lapsuusmuistoja talkkunaan liittyen. Mummot laittoivat talkkunajauhoja viilin sekaan tai perhe nautti kesän ensimmäiset tuoreet mansikat talkkunan ja maidon kera. Talkkuna sisältää paljon kuituja ja ravinteita, joten tätä jahoa voisi kutsua oikeaksi mummojen superfoodiksi, joka on valitettavasti jäänyt myslejen ja muiden murojen jalkoihin nykypäivänä.

Talkkunajauhon koostumus vaihtelee sen mukaan, mihin päin Suomea suunnistaa, mutta pääsääntöisesti se on tehty esimerkiksi ohrasta ja kaurasta. Itselle tutuin on hämäläinen versio, johon lisätään myös hernettä.

Jauho tehdään kypsistä jyvistä, jotka vielä paahdetaan ja sen jälkeen jauhetaan. Tämä paahtaminen on mielestäni juuri se juju, joka tuo ihanan rustiikkisen maun. Tätä en kyllä lapsena osannut juuri yhtään arvostaa, niin maun kuin näönkään puolesta, mutta näin aikuisena tulee syötyä talkkunajauhoa viikottain eri muodoissa.

Lähivuosina on ollut pinnalla monet kasvimaidot, kuten esimerkiksi kauramaito, joka valmistetaan yksinkertaisimmillaan kaurahiutaleista ja vedestä. Mielenkiintoni heräsi, mitä kävisi jos moista juomaa kokeilisi talkkunasta. Väri ei tietenkään vastaa kaunista vaaleaa maitoa, vaan lähinnä maitokahvia, mutta maku on mielestäni sitäkin parempi.
Talkkunajuomalla täytät päivän kuitu-ja hivenainetarpeita helposti.

Illalla mittaa ainekset kulhoon ja nostaa yöksi jääkaappiin ja aamulla onkin sitten kuitueliksiiri valmista. Maku on ihanan paahteinen ja ehkä jopa hieman pähkinäinen. Talkkunajuomaa voi käyttää sellaisenaan tai lisätä smoothieihin tai syödä marjojen kanssa. Monipuolinen ja maukas tuote siis.

Yksi suosikkini on aamuisin lasillinen talkkunajuomaa, johon on puristettu sitruunan mehu. Tämä maku vaatii joiltain ehkä hieman totuttelua, mutta itselleni se maistuu ilman makeutusta sellaisenaan.

Talkkunajuoma  • 3 rkl talkkunajauhoa

  • 3 dl vettä

  • (makeutusta, esim. agavesiirappia tai hunajaa)

Lisää yhtä ruokalusikallista kohden 1 dl vettä. Anna seoksen seistä jääkaapissa n. 8h, makeuta halutessasi ja kiepauta vielä blenderissä tai sauvasekoittajalla sileäksi. Nauti heti sekoittamisen jälkeen.


Talkkuna-smoothie


kahdelle

  • 200 g marjoja tai hedelmiä

  • 3 dl talkkunajuomaa

  • ripaus vaniljaa

  • (makeutusta)

Mittaa kaikki aineet sekaisin ja aja sileäksi blenderissä tai sauvasekoittimella.Ei kommentteja