Kuohkea sorbetti veriappelsiinistaSuosikkihedelmäni sesonki on taas alkanut! Nimittäin veriappelsiinia löytää kaupoista taas tammikuun lopusta aina maaliskuulle. Veriappelsiinin punaisuus vaihtelee paljon lajikkeesta, viljelypaikasta ja -ajasta riippuen. Veriappelsiini tarvitsee juuri oikeanlaisen ilmaston, jotta punainen väri muodostuu. Oivallisin paikka tälle hedelmälle on Sisilia, mutta muutamassa muussakin maassa on onnistuttu viljelemään veriappelsiineja.

Veriappelsiini ei nimenä ole kovin mairea, sillä itsekin kieltäydyin jo nimen perusteella sitä maistamasta vuosia sitten. Mutta kerran kun on makuun päässyt, menee niitä alkuvuodesta kilotolkulla. Maku on hieman tummempi ja happamampi kuin tavallisissa appelsiineissa, ja se käy hyvin lisäkesalaatteihin, kuin sellaisenaan syötäväksi.

Halusin kokeilla sorbettireseptiä veriappelsiinin mehusta, mutta en jotenkaan pidä ajatuksesta valkuaisvaahdosta raikkaan sitruksen kanssa. Siksi keksinkin kokeilla jokin aika sitten hitiksi noussutta vegaanista marenkivaahtoa korvaamaan valkuaista. Vegaaninen valkuaisvaahto tehdään säilykepapujen suolaliemestä, jota vatkataan niin kauan, että seos muistuttaa valkuaisvaahtoa. Monissa ohjeissa käytetään kidneypapujen lientä, mutta tällä kertaa itse käytin isojen valkoisten papujen lientä. Tähän ohjeeseen saa hyvin käytettyä monesti hävikkiin menevän papuliemen ja maittavan papuruoan päälle voi nauttia raikkaasta ja kuohkeasta sorbetista.
Sorbetin kuohkeuden salaisuus piilee vegaanisessa marenkivaahdossa.

Sorbetti onnistuu loistavasti ilman jäätelökonetta, kunhan vain muistaa käydä sekoittamassa massaa pohjasta 30 minuutin välein ensimmäisten kolmen puolentunnin aikana. Näin vaahto ja mehu eivät erotu liikaa ja seos jähmettyy tasaisesti.

Käytin sorbetin valmistukseen hieman glukoosisiirappia, joka on gluteenitonta, mutta varmista aina gluteenittomalta syöjältä, käykö kyseinen tuote hänelle.


Kuohkea sorbetti veriappelsiinista


vegaaninen, gluteeniton, kananmunaton

n. 900 ml

  • 1,5 dl säilykepapujen suolalientä (esim. kidney- tai isot valkoiset pavut suolaliemessä 380 g/230 g)

  • 1 dl taloussokeria

  • 0,5 tl vaniljasokeria

  • 2 dl veriappelsiinin mehua (appelsiinin lihaa voi olla joukossa)

  • 0,75 dl glukoosisiirappiaKaada pavuista liemi vatkauskulhoon ja mittaa joukkoon taloussokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa yleiskoneessa voimakkaalla nopeudella n. 20 min, kunnes liemi muistuttaa valkuais- tai kermavaahtoa.

Sekoita toisessa kulhossa veriappelsiinin mehu ja glukoosisiirappi sekaisin ja nostele papuvaahto mehun joukkoon. Kaada massa pakastusta kestävään kulhoon tai pestyyn jäätelörasiaan ja nosta pakkaseen jäätymään. Sekoita puolentunnin päästä sorbettia pohjaa myöten, jotta mehu ja vaahto eivät erotu. Toista sama vielä kaksi kertaa aina puolen tunnin välein. Anna jäätyä sen jälkeen vielä n. 2h.

Kuumenna vettä pienessä kattilassa ja pidä jäätelökauhaa siinä hetki. Kuivaa keittiöpyyhkeeseen ja kauhaise palloja sorbetista.

Ei kommentteja