Juureen leivottu vaalea leipä ilman hiivaa


Leipäjuuripurnukat ovat valloittaneet tämän keittiön totaalisesti ja uusia leipäreseptejä kokeillaan jatkuvasti. Mies jaksaa ihmetellä, miten voin olla niin kikseissä, kun nään leipäjuuren kuplivan tai ihastelen juuri uunista tullutta leipää.
Minkä sille voi, että juurileivonta on avannut aivan uuden maailman, ja joka kerta kun joku uusi juttu onnistuu hartaan tekemise jälkeen, tuottaa se suurta iloa ja ihmettelyn aihetta. Kuinka voikaan saada niin mahtavia makuelämyksiä kolmesta, sellaisenaan niin tylsästä raaka-aineesta!



Jos jäit miettimään mitä nämä taika-ainekset olivatkaan, niin voin paljastaa: vehnä, vesi ja merisuola. Taikuus ei siis piile pelkästään niissä, vaan suurin tekijä on aika. Jos hoppuilet, et varmasti saa kuohkeaa ja hyvin kohonnutta hapanjuurileipää aikaseksi.
Siinä vaiheessa kun tekisi mieli luovuttaa, päätä sinnikkäästi vielä odottaa toiset mokomat, ja pian huomaat sen totisesti kannattaneen. Varsinkin talvella juuren luominen ja taikinan kohottaminen saattaa ottaa enemmän aikaa.

Juurileivän kohoaminen vaihtelee paljon, johtuen esimerkiksi lämpötilasta. Viileässä huoneessa juuri käy hitaammin, kuin lämpimämmässä, yli +30 asteen lämpötiloissa. Oma juureni on tehokkaimmillaan noin 4-5 tuntia ruokkimisesta, joten leivän kohotuskin kestää monesti tuon yli neljä tuntia.

Olen kokeillut muutamia erilaisia leipäversioita, ja etsiskelin sellaista ohjetta, mikä olisi mahdollisimman yksinkertainen tällaiselle noviisille. Löysin Leipojat-blogista ihanan vaalean leivän ohjeen, josta muokkasin itselleni sopivan version.

Kohotin ja paistoin leivän vuoassa, mutta leipä onnistuu myös ilman vuokaa. Käytin vuokaa, koska se pitää leivän muodossaan ja antaa tukea kohoamiseen. Leivän voi laittaa joko tavalliseen pitkulaiseen leipävuokaan tai hyödyntää pienehköt, pyöreät irtopohjavuoat. Itselläni oli tässä käytössä n. 20 cm leveä pyöreä vuoka.
Leivinhiivaton leipä on myös kuohkeaa. 
Hapanjuurileivonta pohjautuu vedestä ja jauhosta tehtyyn juureen, jonka saat itse tehtyä viikossa tai jos tiedät jonkun juurileipojan, kannattaa kysyä, saisiko hieman valmista juurta. Tummasta ruisleivän juuresta saat myös nopeasti vaaleaa juurta, kun ruokit sitä vehnäjauholla.
Tämä aarre on nimeltään emojuuri, jonka voi säilyttää jääkaapissa, kunhan muistaa ruokkia sitä kerran viikossa vedellä ja jauholla. En perehdy tässä nyt enempää hapanhuureen, joten jos sinulla ei ole kokemusta vaaleasta leipäjuuresta, kannattaa googlettaa asiasta hakusanoilla vaalea leipäjuuri tai lukea aiempi blogitekstini, jossa kerron mistä löysin oman hapanleipäjuureni ohjeen.

Käytä juurileipään luomuviljeltyä viljaa. Niissä ei ole leipäjuuren toimintaa estäviä torjunta-aineita. 

Helppo vaalea hapanjuurileipä

1 kpl

Esitaikina

70 g huoneenlämmössä yön yli seisonutta vettä
50 g leipäjuurta
80 g luomu puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Sekoita näitä aineksia puuhaarukalla noin 5 min. Peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön 5-8 tunniksi. Esitaikina alkaa kuplia ja kohota, ja se on merkki juuren toimivuudesta. Leipomalla oppii oman juurensa käyttäytymisen ja milloin se on aktiivisimmillaan.
Lisäys tekstiin:
Ensimmäisen leivän leivoin tavallisilla vehnäjauhoilla ja toisen kokonaan hiivaleipäjauhoista. Hiivaleipäjauhoilla leivottu oli paljon parempi.

Leivän valmistaminen

200 g aktiivista esitaikinaa
200 g yön yli huoneenlämmössä seisonutta vettä
330 g luomu puolikarkeita vehnäjauhoja
tai hiivaleipäjauhoja (tai 180 g luomu vehnäjauhoja ja 180 g luomu hiivaleipäjauhoja)
12 g hienoa merisuolaa

Mittaa kaikki muut aineet yleiskoneeseen, paitsi suola. Vaivaa 15 min taikinakoukuilla, kunnes taikinaan muodostuu sitkoa. Lisää sitten suola ja vaivaa vielä 5 min.
Voit tehdä vaivaamisen myös käsin, mutta lisää silloin vaivaamisaikoja 5-10 min molempiin vaiheisiin.
Taikina on aika löysää, mutta kun siinä on tarpeeksi sitkoa, pysyy se hyvin kasassa ja on hyvin venyvää ja helposti käsiteltävää.
Peitä taikina liinalla ja anna levätä pari tuntia. Voit tehdä tässä vaiheessa muutaman taikinan taittelun, jos haluaa ekstrailmavuutta rakenteeseen, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Jauhota pöytä ja muotoile leipä varovaisesti. Pinta saa olla reilusti jauhoinen, jolloin pehmeän taikinan käsittely on helpompaa. Aseta leipä vuokiin ja peitä ne kelmulla tai elintarvikemuovipussilla. Tässä vaiheessa voit joko kohottaa leivät suoraan paistovalmiiksi ja paistaa, tai nostaa kohottamattomana jääkaappiin ja jatkaa seuraavana aamuna.

Anna leipien kohota n. 4-5 tuntia lämpimässä huoneenlämmössä. Lämmin uunin päällinen tai lattialämmityksen päällä kohottaminen nopeuttaa prosessia. Mitä viileämmässä leipä kohoaa, sen enemmän se ottaa aikaa. Pakkasviikkoina tällaisessa vanhassa talossa leivän voi hyvin kohottaa työpöydällä, kun ikkunasta hohkaa kylmää. Kohotus kestää silloin reilu 10 tuntia.

Kuumenna uuni 250 asteeseena ja laita alimmaiselle ritilätasolle pelti, missä pieni tilkka vettä. Vesihöyry tekee leipään rapean kuoren.
Nosta leipävuoka uuniin, noin kolmanneksi alimmalle tasolle ritilän päälle.
Pienennä uuni heti 200 asteeseen ja paista n. 35 min.
Kun pohja ja pinta on saanut väriä ja koputettaessa leipä kumisee, on se valmis. Maun mukaan jäähdytä joko ritilällä ilman leivinliinaa (kova, rapea kuori), tai leivinliinan alla (pehmeämpi kuori).

Katso tästä linkistä myös juureen leivotun pizza-pohjan resepti, sekä vinkki, mistä sain leipäjuuriohjeen.

3 kommenttia

  1. Mulla kanssa on tulossa tuolla keittiössä elämäni ensimmäinen hapanjuuri, ja voi sitä riemua kun se alkoi kuplimaan :D Tosi hyvältä näyttää tää sun leipäsi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä mahtava fiilis kun se alkaa viimein kuplia! 😅💖 Mullahan ei aluksi meinannut millään käynnistyä juuri ja olin jo ihan luvuttanut, mutta sitkeästi jatkoin sen ruokkimista joka päivä. Ja olikohan se 7. tai 8. päivä, kun se viimein alkoikin toimia. Hyvä kun purkkiin enää mahtui.😀👏

      Poista
  2. Kiva resepti! olet hyvin perehtynyt asiaan :)

    VastaaPoista