Energiapatukat (vegaaninen, maidoton, munaton, gluteeniton)Joulupukki toi minulle salikortin ja olenkin nyt käynyt tutustumassa salielämän saloihin varovaisesti. Siellä ähkiessä energiantarve kasvaa ja monesti maha kurnii kovasti viimeisiä sarjoja tehdessä.  Muutaman kerran olen maistanut proteiini- ja myslipatukoita, mutta ne ovat makuuni hyvin kuivakoita ja imeliä. Proteiinipatukat ovat usein tehty heraproteiinista ja monen vatsalle nämä eivät siksikään sovi. Tavallinen ruoka olisi tietysti se kaikkein paras, mutta aina ei ole aikaa nauttia isoa annosta murkinaa, joten pikapelastukseen ja välipalaksi nämä ovat loistava vaihtoehto.


Mieheni hurahdettua LCHF-ruokavalioon muutamia vuosia sitten, olen itsekin perehtynyt tähä kuppikuntaan paremmin ja monenlaisia kokeiluversioita vähähiilihydraattisista ruoista on tullut tetyä. Sen olen huomannut että rasvaiset ruoat pitävät hyvin nälkää, ja aloinkin pohtia, miksi en voisi kokeilla energiapatukoita ilman mysliä ja korvata osan aineista kaakaovoilla. Lisään tähän vielä, että nämä patukat eivät suoranaisesti ole vhh-ruokaa, mutta sisältävät varmasti vähemmän sokereita, kuin kaupasta saatavat energiapatukat. Toki näissä patukoissa valintaan vaikuttaa se, mitä ravitsemuksellista vaikutusta niillä haetaan. Itselleni tällä hetkellä on tärkeintä saada päivän kaloritarvetta täytettyä, joten siksi päädyin tällaiseen koostumukseen.

Jos et ole tottunut syömään rasvaa paljon, on hyvä totutella pikku hiljaa suurempiin määriin, sillä äkkiseltään tottumattomalle suuri rasvamäärä saattaa aiheuttaa jopa sappikohtauksen, jos muuten sappinesteellä ei ole ollut niin suurta käyttöä. Joten hiljaa hyvä tulee. Itse olen aivan myyty tuohon raaka kaakaovoihin, makunsa ja koostumuksensa puolesta. Kaakaovoi sulaa niin ihanasti suussa ja antaa mukavan rakenteen leivoksiin ja patukoihin. Jos ei ole aiemmin tullut kokeiltua, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Energiapatukoiden perusmassaa on helppo muovata mieleisekseen lisäämällä joukkoon esimerkiksi hieman raastettua appelsiinin kuorta tai proteiinilisäksi voi laittaa vaikkapa herneproteiinia. Vain mielikuvitus on tässäkin rajana!Laskin karkeasti myös hieman ravintoarvoja:

Ravintoarvot:


per 100 g

Energiaa 636 Kcal

Proteiinia 9 g

Hiilihydraattia 17 g

Rasvaa 36 g

Kuitua 8 gPer patukka n.(31,25g)

Energiaa 199 Kcal

Proteiinia 3 g

Hiilihydraattia 5 g

Rasvaa 11 g

Kuitua 2 g


Vegaaniset energiapatukat


n. 16 kpl

vegaaninen, raakaruoka, gluteeniton, munaton, maidoton

 • 200 g pekaanipähkinöitä

 • 100 g maapähkinöitä

 • n. 9 kpl (70 g) pehmeitä taateleita

 • 70 g raakakaakovoita

 • 1 rkl (n.13 g) kookosöljyä tai korvaa öljy 10 g:lla kaakaovoita

 • 1 mm hienoa merisuolaa

 • 50 g tummaa raakasuklaata

 • 2 rkl raakakaakaota

 • 1/4 vaniljatangon siemenistä

 • (1 dl hamppu- tai herneproteiinia)

 • (3 rkl marjajauhetta)

 • (raastettua appelsiinin tai sitruunan kuorta)

Aja pekaani- ja maapähkinät pieneksi silpuksi taateleiden kanssa terällisessä kulhossa esim. tehosekoitin tai sauvasekoittajan teräleikkurikulho.

Mittaa kaakaovoi ja suklaapalat kuumuutta kestävään astiaan ja anna niiden sulaa joko vesihauteessa tai alle 50 asteisessa uunissa sulaksi. Älä siis kuumenna yli 40 asteessa missään vaiheessa, että niiden ravinnepitoisuus säilyy parempana.

Sekoita kaakaoseokseen suola, vaniljatangon siemenet. Lisää lopuksi pähkinäseos ja mahdolliset muut aineet, kuten esimerkiksi 1 dl herneproteiinia, raastettua appelsiinin kuorta tai kuivahedelmiä). Hamppuproteiini on monesti kylmäpuristettua, joten se sopii siksi myös raakaruokiin.

Vuoraa n. 20 x 30 kokoinen vuoka tuorekelmulla painele seos lusikalla tiiviiksi levyksi vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin kovettumaan. Kun seos on kovettunut, poista se vuoasta, irroita kelmu ja leikkaa levy ensin pitkittäin poikki ja tämän jälkeen vielä 8 osaan toisin päin. Näin saat 16 kpl valmiita patukoita.

Säilytä patukat jääkaapissa suljetussa rasiassa, tai kääri ne kelmuun tai voipaperiin yksittäisiksi annoksiksi.

Patukat säilyvät raaka-aineista riippuen noin pari viikkoa viileässä.

Ei kommentteja