maanantai 26. tammikuuta 2015

Georgialainen juustopiiras (gluteeniton)


Olemme katsoneet Ville Haapasalon reissuohjelmaa Kaukasia 30 päivässä ja viimeisin jakso oli Georgiasta. Tästä aasinsiltana muistui mieleeni georgialaiset juustopiiraat, joita opin tekemään kouluaikoinani työharjoittelussa.
Hatsapuri, khatchapuri, monta nimeä ja mallia, mutta pääraaka-aineena on yleensä yksinkertainen taikinapohja ja suolainen juusto. Voisi sanoa että tämä on georgialainen pizza.
Itse tykkään sekoittaa juustoon mauksi aurinkokouivattuja tomaatteja, valkosipulia ja vaihtelevasti yrttejä.
Tällä kertaa tein gluteenittoman version, johon käytin jyttejauhoja, joihin olen niin syvästi tykästynyt. Niitä löytää nykyisin lähes joka ruokakaupasta. Jos haluat tehdä vehnäjauhopohjan, korvaa jyttejauhot 4 dl vehnäjauhoja. Vehnäjauhoista tehdyt pohjat paistan yleensä pannulla, mutta tämä gluteeniton hauras taikina kannattaa suosiolla laittaa uuniin.
Ville Haapasalon reseptiin pääset tästä.

torstai 22. tammikuuta 2015

Maksaa kermakastikkeessa


Maksakastikkeeseen kannattaa käyttää mahdollisimman tuoretta maksaa. Toisin kuin liha yleensä vanhetessaan mureutuu ja muuttuu paremmaksi, kannattaa sisäelimet käyttää tuoreeltaan. Kastikkeeseen kannattaa valita ennemmin naudan- kuin sian maksaa, sillä se ei haise/maistu niin pistävältä. Myös poron tai hirvenvasan maksa on kokeilun arvoisia, jos joskus sellaista sattuu olemaan tarjolla.
Maksa on hyvinkin edullista, kilon saa n. 7 eurolla ja samalla saa roimasti rautaa ja A-vitamiinia.

Gluteenittomat nokkos-riisipiirakat, horta.fi-reseptikilpailun jaettu 4. silja!


Tämä resepti sai jaetun 4. siljan hortoilu.fi-reseptikilpailussa. Käy kurkkaamassa lisää osoitteesta: http://www.hortoilu.fi/jaettu-neljassija-resptikilpailussa…/

"Tuomariston kommentteja:
Herkullisia ja gluteenittomia, mikä plussaa. Sopivat suolisto-ongelmaisille ja keliaakikoille. Nokkonen antaa mukavaa makua ja väriä piirakoihin. Kyllä nämä tavalliset karjalanpiirakat päihittävät.Hienolla kuvalla varustettu ohje, jossa lämmitti gluteenittomuus ja hortan yhdistäminen perinteiseen reseptiin tyylillä. Onnistunut vanhan reseptin päivittäminen nykyiseen horta-aikaan.
Hyvä esimerkki perinneruuan tuunaamisesta vielä enemmän Suomen kansan juurille eli kerätyn ruuan pariin. Tattarin ja nokkosen maku synkkaavat kivasti. Munavoi sopii päälle kuin nakutettu."

tiistai 20. tammikuuta 2015

Runo syötävässä muodossa - Jäätynyt Runeberg


Kohta on taas suomalaisen runouden isän juhlapäivä ja sain ajatuksen Runebegin tortun tuunaamisesta. Tämä resepti kihisi takaraivossani monta päivää, ja täytyy sanoa että loputulos miellytti. Tätä "runoa syötävässä muodossa" täytyy tehdä vielä toinenkin tällä viikolla.

maanantai 12. tammikuuta 2015

Kanapannu kaihoon ja kaukokaipuuseen

Kanapannussa on sopivassa suhteessa makuja itämaista, yhdistettynä tuttuun ja turvalliseen. Oiva lohturuoka kaihoon ja kaukokaipuuseen pakkasten keskellä!

Tammikuu on uudistumisen, lupausten ja ehkä jopa kaihon aikaa. Kaivataan aurinkoista kesää ja kaukomaita, palataan arkeen ja haaveillaan tulevasta. Samaan syssyyn kiristyvät pakkaset ja kinokset kasvavat, joten pieni flunssakin voi yllättää. Tähän kaikkeen löytyy onneksi pientä lievitystä tuova lohturuoka, mehevä ja maukas kanapannu.

Sopivassa suhteessa makuja itämaista, yhdistettynä tuttuun ja turvalliseen. Tämä maistui niin mainiolle pienen lumiurakan jälkeen, että loppu liemi tuli vielä kaavittua leivän kanssa pannun pohjalta.

maanantai 5. tammikuuta 2015

Suussasulava raaka karppivanukas - avokadovanukas - rawfood


Oletko vähähiilihydraattisella dieetillä ja tekisi mieli herkutella? Tässä sinulle siihen oiva resepti, nimittäin karppivanukas. Tästä ei suklaavanukas enää voi terveellisemmäksi tulla! Samalla tulee syötyä yksi avocado, joka on luonnon oma terveyspommi, sisältäen paljon pehmeitä rasvoja, kuitua, vitamiineja, hivenaineita ja pitää kauan yllä kylläisyyden tunnetta.