Marjakausi starttasi viimein, joten erilaiset kiisselitkin ovat olleet esillä monissa eri keskusteluissa. Suurin pelko kiisselin teossa on, että lopputulos muistuttaa liisteriä tai on täynnä klimppejä.
Tahdonkin nyt jakaa omat vinkkini, kuinka välttyä näiltä yleisiltä mokilta.
Perussääntönä opetetaan jo kotitaloustunnilla, että kirkkaisiin kiisseleihin perunajauho ja sameisiin maissitärkkelys. Maissi- ja perunatärkkelys ovat myös rakenteeltaan erilaisia, joten mieltymysten mukaan kannattaa valita, kumpaa haluaa käyttää.
Perunajauhoa ei saa keittää, vaan se annetaan vain kerran kuplahtaa ja sen jälkeen nostetaan pois liedeltä. Rakenne on oikein tehtynäkin tahmainen ja liisterimäisempi, kuin maissitärkkelystä käytettäessä.
Maissitärkkelys kestää ja jopa tarvitsee hieman keittämistä. Perunajauhoon verrattuna se kestää myös sekoittamista ja ei ole niin liisterimäinen, vaan sakenee tasaisesti. Miinuksena on astetta sameampi ulkomuoto, joten marjakiisseli sillä tehtäessä ei ole kirkasta.
Tuossa olivat suurimmat erot maissi- ja perunajauhoa käytettäessä.
Oma suosikkini on maissitärkkelys, sillä pieni sameus lopputuloksessa ei itseäni haittaa, kun muut ominaisuudet ovat paremmat kuin perunajauhossa.
Keitä monesti ohuen, sileän mehukeittomaisen kiisselin, mitä on kiva syödä puuron kanssa. Sen voi kaataa kannuun ja säilyttää jääkaapissa, mistä sitä on helppo lurauttaa lautaselle tarpeen mukaan.
Tuoreiden marjojen aikaan käytän sileään kiisselipohjaan yleensä viimevuotisia pakasteesta ja loppuvaiheessa viipaloin tuoreita mansikoita sekaan. Jos vanhoja marjapakasteita ei löydy, voi kiisselin tehdä totta kai kokonaan tuoreista mansikkaviipaleista.
Sileä mansikkakiisseli maissitärkkelyksestä
5 annosta
Gluteeniton, maidoton
- 4 dl vettä
- 500 g (pakaste) mansikoita
- 0,5-1 dl sokeria
Suurusteeseen:
- 1dl vettä
- 2 rkl maissitärkkelystä (Ohut mehukeittomainen kiisseli) tai 3 rkl maissitärkkelystä paksumpi kiisseli
Mittaa 4 dl vettä kattilaan ja lisää kokonaiset pakastemansikat sekaan sokerin kanssa. Jos käytät tuoreita marjoja, viipaloi ne, ja jätä soseuttaminen väliin.
Keitä muutama minuutti ja soseuta mansikoita sauvasekoittajalla joko kokonaan sileäksi tai jätä sattumia joukkoon.
Sekoita erillisessä kupissa 1 dl kylmää vettä ja maissitärkkelys. Seos pitää kaataa suoraan sekoittamisen jälkeen kattilaan, tai tärkkelys laskeutuu kupin pohjaan.
Nosta kuuma, höyryävä mansikkaliemi hieman sivuun kuumalta levyltä, kun kaadat tärkkelysseoksen joukkoon. Käytä sekoittamiseen pallovatkainta tai vispilää ja sekoita kattilaa koko kaatamisen ajan.
Anna kuplia kuumalla levyllä muutama minuutti ja nosta kiisseli sen jälkeen jäähtymään.
Kiisseli säilyy huoneenlämmössä yhden tai jääkaapissa ainakin kolme päivää.
Vinkki: maissitärkkelyksen voi laittaa kiisselipohjaan jo alkuvaiheessa, kunhan vain muistaa koko aika sekoittaa seosta. Tämä toimii parhaiten tuoreista marjoista tehtäessä, kun kiisseliä ei soseuteta sauvasekoittimella.
Ei kommentteja