Mehevät kurpitsasämpylät

Myskikurpitsaa sisältävät sämpylät.Pitkin somea on vilahdellut kurpitsan muotoisia pullasia ja sämpylöitä tänä syksynä, joten inspiroiduin itsekin kokeilemaan kurpitsan muotoon kohotettuja sämpylöitä. Ensimmäinen haaste mökillä ollessani oli löytää kaupasta paistinsidontalankaa. Sitä kun ei joka paikkakunnalta välttämättä edes löydy. Sämpylöistä voi toki leipoa aivan tavallisen muotoisiakin, joten paistilanka ei siis ole välttämätön.

Taikinasta tulee myskikurpitsan avulla ihanan mehevää ja kauniin oranssi väri piristää esimerkiksi halloween-teemaista aamiaispöytää.

Mehevät kurpitsasämpylät myskikurpitsasta

n. 25 kpl 

n. 500 g kuorittua myskikurpitsaa (ostopaino kuorineen noin 700-800 g)
2 dl kylmää vettä
1 rkl hunajaa tai sokeria
1,5 tl merisuolaa 
1 pussi kuivahiivaa (n. 11-12 g)
10-11 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g voisulaa tai rypsiöljyä
(Paistinsidontalankaa)


Kuori kurpitsa ja poista siemenet.
Pieni kirpitsan palat ja siivuta paloista ohuita, noin 2 mm paksuisia siivuja. Tämä siksi, että ohuet viipaleet kypsyvät nopeammin.

Kaada siivut kattilaan ja lisää 2 dl vettä. Hauduta kannen alla vienosti poreillen noin 20 min.
Lisää hunaja ja suola. Jos käytät muuta kuin merisuolaa (esim. Pansuolaa) voi suolaa laittaa hieman enemmän, sillä monissa mineraalisuoloissa on miedompi maku.

Anna kurpitsojen jäähtyä kannen alla hieman ja soseuta ne tämän jälkeen sauvasekoittajalla.

Lisää 50 g voita kuumaan kurpitsamassaan ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Mittaa massaan muutama desi jauhoja ja pussillinen kuivahiivaa. Vaivaa joukkoon lisää jauhoja ja jatka vaivaamista kunnes taikina alkaa irtoamaan astian reunoilta.

Anna taikinan kohota kannen tai leivinliinan alla noin 30 min. Muovaa siitä sen jälkeen leivinpöydällä pötkylä, josta leikkaat sopivia annospaloja n. 25 kpl. 

Pyöritä taikinapaloista palloja ja käytä muotoiluun tarvittaessa apuna jauhoja.
Leikkaa paistinsidontalangasta noin 70-80 cm pitkiä langanpätkiä, jotka kieputat sämpyläpullan ympäri kuin lahjanarun, mutta tee tämä tuplasti, jolloin sämpylä saa kurpitsamaisemman muodon. Aseta lanka mahdollisimman löysästi taikinan pintaan ja solmi lopuksi langanpäät solmuun. Leikkaa ylimääräinen lanka pois saksilla.

Anna sämpylöiden kohota noin. 15 min leivinliinan alla.
Paista 225 asteessa uunin keskitasossa noin 10-15 min.

Jäähdytä sämpylöitä hetki leivinliinan alla ja poista sen jälkeen sidontalangat varovaisesti saksia apuna käyttäen.

Vaihtoehtoisesti voit nostaa sämpyläpullat sellaisenaan ilman sidontaa leivinpaperin päälle, kohtottaa ja paistaa tavallisina sämpylöinä.

Paistinsidontalanka sidotaan sämpylöiden pinnalle, jotta sämpylän muoto muistuttaisi kurpitsaa.


Ei kommentteja